CLT-S

CLT-S is een Belgisch bouwbedrijf dat zich specialiseert in ecologische houtconstructies.

CLT-S is een Belgisch bouwbedrijf dat zich specialiseert in ecologische houtconstructies. Zowel met de materialen die het bedrijf gebruikt, als tijdens het bouwproces zelf, probeert het bedrijf de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Dankzij een jarenlange ervaring, is CLT-S de uitgelezen partner om proactief vorm te geven aan ambitieuze, circulaire projecten. Zij zetten hun kennis en vaardigheden in bij zowel de engineering, als bij de productie en plaatsing.

CLT staat voor ‘cross laminated timber’. Het is een massief houten constructiemateriaal dat bestaat uit ten minste drie kruislings en maximaal negen lagen verlijmde vurenhouten latten (single layers). De latten hebben een dikte van 20 tot 40 mm en een vochtpercentage van 10 – 14%. Ze worden haaks met elkaar verlijmd en geperst. Ook niet onbelangrijk: de lijm is niet schadelijk voor het milieu en bevat geen formaldehyde. Het paneel dat nu gevormd is, kan nog op verschillende manieren bewerkt en versneden worden, naargelang de vraag van de klant.

Voor dit project werkt CLT-S samen met de Fins-Zweedse concern Stora Enso. Hoewel er grote hoeveelheden hout nodig zijn voor de bouwprojecten, zorgt Stora Enso ervoor dat zij in ruil meer bomen planten dan dat ze er kappen. Het constructiemateriaal is breed inzetbaar en een duurzaam alternatief voor traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal.

CLT-projecten in België
In opdracht van de Vlaamse hockeyliga realiseert Polo Architecten samen met CLT-S en Vanderstraeten een nieuw trainingscentrum voor het Belgische Hockeyteam. De bouw begon in 2021 in Antwerpen. Hiervoor werd bij de productie en het transport 20 ton CO2 uitgestoten, maar werd ook 139 ton gecapteerd. Bovendien is het met CLT perfect mogelijk om meerdere verdiepen te bouwen. Zo heeft CLT-S in België het hoogste CLT gebouw ter wereld gezet. Het telt maar liefst 11 verdiepingen.

Sectoren