We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Met het Close The Loop-project wil Flanders DC de mode-industrie wakker schudden en modeondernemers de tools geven om zelf aan de slag te gaan met de principes van circulaire economie en duurzaam ondernemen. Aanvankelijk was Close The Loop een uitgebreid online kennisplatform met een database van meer dan 400 inspirerende cases. Doordat de aandacht voor het onderwerp enorm groeide en steeds meer bedrijven bij ons aanklopten voor advies, besloten we om nog een stap verder te gaan en persoonlijke begeleidingstrajecten aan te bieden.
In 2017 ontwikkelden we een eerste Close The Loop-traject waarin we 3 bedrijven op maat hielpen om een duurzaamheidsstrategie uit te werken. Dankzij de vele positieve reacties startten we in 2018 een nieuw traject op, deze keer voor maar liefst 8 bedrijven.
Concreet houdt het traject in dat de modeondernemers hulp krijgen van ervaren consultants die samen met hen een strategisch actieplan op maat uitstippelen richting een meer duurzame en circulaire manier van ondernemen. Die individuele trajecten worden gecombineerd met gemeenschappelijke sessies rond thema’s zoals ‘ontwerpen voor circulariteit’ en ‘duurzame communicatie’. Daarnaast hebben we een ambassadeursnetwerk opgericht waarin de bedrijven elkaar op langere termijn kunnen blijven inspireren. We ontwikkelden ook enkele specifieke tools. Verder ondernamen we een heel aantal acties op vlak van communicatie om de bredere sector te inspireren en motiveren de overstap te maken naar een meer circulaire economie.
Flanders DC
Sectoren
Thema's
Organisaties
Ten eerste zullen we de 11 bedrijven van het traject verder blijven ondersteunen waar nodig. We zien duidelijk dat het topic hoog op hun agenda blijft staan en dat ze nog nieuwe acties ondernemen. We zullen ook het ambassadeursnetwerk dat hen jaarlijks samenbrengt, blijven uitbreiden. Zo kunnen bedrijven aansluiten door een traject te doorlopen of door de Close The Loop-planner in te vullen, waarna hun inspanningen worden besproken.
We hebben ook besloten om het begeleidingstraject opnieuw te lanceren in 2020. Aangezien er nu geen financiële ondersteuning is, zullen bedrijven wel een bijdrage moeten leveren om de consultants te betalen.
Ten slotte merken we de laatste jaren een sterke groei in welwillendheid om echt actie te ondernemen op vlak van duurzaam ondernemen bij modebedrijven. Nu is er nog nood aan een goed Europees beleid. De beleidsmakers dienen de modebedrijven als stakeholders te bevragen en te betrekken. Wat vermoedelijk ook al positief kan werken is bijvoorbeeld het (fiscaal) belonen en bestraffen van bedrijven die al dan niet werken met duurzame materialen. We sloegen de handen in elkaar met de OVAM om hier ook een meer actieve rol in op te nemen samen.
We maken gebruik van cookies om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer info vindt u terug in onze cookieverklaring
Powered by Froala Editor