We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Ruim een eeuw geleden vond Citribel zijn oorsprong, destijds bekend als P.O.T., als gevolg van een tekort aan citroenzuur tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit tekort inspireerde de jonge Alphonse Cappuyns om te onderzoeken hoe citroenzuur kon worden geproduceerd zonder gebruik te maken van citroenen. Na enkele jaren perfectioneerde Alphonse het proces, en zo ontstond het citroenzuur waar we nu over spreken.
Nu, ruim een eeuw later, is de ‘core business’ van Citribel onveranderd gebleven: het creëren van citroenzuur zonder citroenen. Wat door de jaren heen wel veranderde is het gebruik van nieuwe grondstoffen in steeds optimaliserende productieprocessen. Citribel is nu de enige echte circulaire producent van citroenzuur, citraten en andere bijproducten, dankzij natuurlijke oppervlaktefermentatie van suikermelasse.
Suikermelasse, een bijproduct van suikerraffinaderijen, vormt de belangrijkste grondstof voor hun productieproces. De suikermelasse dient als voedingsbodem voor de Citribel-schimmel, die tijdens het fermentatieproces citroenzuur en mycelium produceert. Het citroenzuur wordt verder opgezuiverd en ook andere bijproducten worden geproduceerd tijdens dit verdere verwerkingsproces.
Bijdragen aan het welzijn van mensen en de planeet staat voor Citribel centraal. Het bedrijf blijft voortdurend zoeken naar nieuwe manieren van recycling en upcycling. Hun missie is duidelijk: streven naar een schonere, betere en duurzamere wereld. Om dit te bereiken, blijven ze zoeken naar manieren om hun water- en energieverbruik te minimaliseren, hun koolstofuitstoot te verminderen en afvalstromen te vermijden.