We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Met het project CIRCULER wil Interleuven inzetten op het volledig herdenken van bedrijventerreinen tot circulaire bedrijventerreinen. Daarom hebben we een co-creatieproces bedacht om kennis en ideeën uit te wisselen in een zo breed mogelijk partnerschap van experten, bewoners en betrokken bedrijven die allen samen nadenken over het thema ‘circulair bedrijventerrein’ en de haalbaarheid ervan.
Concreet willen we een antwoord vinden op volgende vragen: hoe kunnen we bepaalde kenmerken en troeven van een gebied circulair inzetten? Wat zijn de te hanteren principes om een gebiedsontwikkeling circulair te maken? Hoe kunnen we matchmaking faciliteren en de ruimte zo efficiënt en circulair mogelijk (gedeeld) gebruiken?
Het thema wordt ook vanuit verschillende invalshoeken bekeken: grondstoffen, energie, ruimte, mobiliteit, mensen en omgeving … De ontstane ideeën en concepten worden vervolgens getoetst op een cluster van bedrijventerreinen in de zuidelijke rand van Leuven.
Dit project past in de visie van het nieuwe structuurplan van de stad Leuven en kan de nodige handvaten aanreiken voor een (circulaire) ontwikkeling van het hele gebied. Het eindrapport vormt ook nuttige inspiratie voor iedereen met interesse in circulaire gebiedsontwikkeling in Vlaanderen en daarbuiten.
Interleuven
Partners Rotor vzw, Istema, Community Land Trust Brussel, Katholieke Universiteit Leuven, Katholieke Universiteit Leuven, West-Vlaamse Intercommunale, VUB Cosmopolis, Stad Leuven, Leiedal, Levuur, C-Valley Leuven vzw, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij
Sectoren
Thema's
Organisaties
Wij gebruiken in onze nieuwe inrichtings-, uitgifteen beheerplannen principes uit de TOOLBOX. De bedrijventerreinen Keiberg-Vossem (Tervuren) en de uitbreiding van Lewa (Zoutleeuw) zijn hier enkele voorbeelden van.
De resultaten van de onderzoekscases werden positief onthaald door de bedrijventerreinvereniging C-Valley Leuven. Zij hebben de intentie geuit om hier verder mee aan de slag te gaan op de bedrijventerreinen Haasrode.
Interleuven zet de verworven kennis in voor de regio Leuven en in haar eigen werking.
Ook de stad Leuven en Leuven 2030 nemen, met dit samenwerkingsmodel, het proces en de ideeën van CIRCULER verder op in de realisatie van hun ambitie ‘Leuven klimaatneutrale stad’.