Circular-Repair

READY2REUSE – “TWEEDEHANDS IS EERSTEKLAS”

Levensduurverlenging heeft ook zijn plaats bij het herstel en het onderhoud van auto’s. Voor nieuwe onderdelen moeten steeds meer grondstoffen ontgonnen worden, die vervolgens getransporteerd moeten worden en aan het einde van hun levensduur op de afvalberg verdwijnen. Het project ‘Circular-Repair - Ready2Reuse’ onderzoekt hoe het hergebruik van tweedehands auto-onderdelen meer aandacht kan krijgen en vaker toegepast kan worden.

Febelauto is als beheersorganisme verantwoordelijk voor de inzameling, verwerking en recyclage van afgedankte voertuigen en batterijen uit elektrische, hybride en plug-inhybridevoertuigen. Om de autosector meer circulair te maken, onderzoekt Febelauto samen met DATOS nv (Cardoen), Dejonghe Recuparts en Autohandel Didier hoe ze het hergebruik van tweedehands auto-onderdelen kunnen stimuleren en beter in de markt kunnen plaatsen. 

Door de levensduur van een auto-onderdeel te verlengen, verkleint immers de voetafdruk van de auto. Daarom is het de bedoeling dat auto’s in de toekomst zo veel mogelijk hersteld kunnen worden met tweedehands onderdelen, mits de kwaliteit van de voertuigherstelling gewaarborgd blijft. Dit zorgt ervoor dat de materialenvoetafdruk beperkt blijft en dat er minder energie nodig is voor de productie van nieuwe onderdelen. Dat laatste zorgt er bovendien ook voor dat de CO2-uitstoot beperkt blijft omdat er minder ontginning en transport nodig is. Het demonteren van onderdelen kan bovendien meer werkgelegenheid creëren, wat de maatschappelijke tewerkstelling ten goede komt -“Tweedehands is eersteklas”

Meer informatie over Febelauto vind je op hun website www.febelauto.be

Foto door José Pinto op Unsplash.com

Febelauto

Partners DATOS nv (Cardoen), Dejonghe Recuparts, Autohandel Didier

Sectoren

Organisaties