Circular Machine Building

Machinebouw in Vlaanderen meer Circulair maken

De machinebouw in Vlaanderen scoort sterk op het vlak van toegevoegde waarde, tewerkstelling en export, maar heeft tegelijk een van de hoogste materiaalvoetafdrukken binnen de Vlaamse maakindustrie. Een grote uitdaging voor het meer circulair maken van de sector, is de reverse logistics, het inzamelen en terugbrengen van de materialen om ze te kunnen hergebruiken.

Product-as-a-Service (PaaS)-businessmodellen kunnen hiervoor een oplossing bieden. In dit model blijft de producent eigenaar van de machine, zodat die het product na gebruik terughaalt bij de klant. Na eventueel onderhoud en enige herstellingswerken kan het product opnieuw verhuurd worden. Toch wordt hiervan nog te weinig gebruik gemaakt. Het toepassen van PaaS-modellen bij machinebouwers, en in het bijzonder bij kmo’s, blijkt vaak nog een stap te ver. Toch heeft de omschakeling van producent naar dienstverlener een verreikende impact: machines worden nauwkeuriger opgevolgd, waardoor de klant niet enkel een product, maar ook een dienst krijgt.

Met het living lab Circular Machine Building willen de projectpartners Designregio Kortrijk, Sirris, Voka Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en drie machinebouwbedrijven dan ook een omgeving aanbieden waarin machinebouwers via de methodiek van design thinking het ‘product-as-a-service’ kunnen uittesten, ondersteund door experten en in wisselwerking met collega-bedrijven. De algemene leerlessen worden verwerkt in een praktisch en inspirerend doeboek dat kmo’s in de machinebouw op weg kan zetten om zelf ook de transitie naar circulair ondernemen te maken.

Het Living Lab Circular Machine Building wordt gesteund door VLAIO en loopt tot eind 2024.