We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Circulaire economie houdt in producten te hergebruiken, materialen te recycleren en producten zo te ontwerpen dat ze makkelijker herstelbaar en recycleerbaar zijn. Circulaire bedrijfsstrategieën vereisen zo wel veel meer informatie over een product. Bijvoorbeeld, als een producent zijn producten zo optimaal mogelijk wil recycleren, moet hij ook exact weten welke materialen erin verwerkt zijn.
Die informatie is momenteel voor bedrijven nog niet altijd makkelijk beschikbaar. De snelle evolutie van digitale technologieën kan tegenwoordig echter helpen om dit informatieprobleem te overwinnen.
Via het project Circular Bytes wil Agoria bedrijven helpen om digitale technologieën in te zetten om een meer circulaire bedrijfsstrategie te bekomen.
Eerst organiseerden we 3 verschillende workshops rond circulaire economie en digitale technologieën. Daarin kregen deelnemende bedrijven uitleg over beschikbare digitale technologieën en potentiële circulaire toepassingen. Ook werden ze uitgedaagd om zelf uit te zoeken welke informatie en technologieën zij nodig hebben om tot een circulair bedrijfsmodel te komen. Bij concrete, goed uitgewerkte oplossingen werden bedrijven zelfs begeleid naar een specifieke ‘solution provider’.
Op basis van de kennis opgebouwd tijdens die workshops, hebben we ook een casebook gemaakt. Dat behandelt vragen zoals: Wat zijn succesvolle strategieën voor circulair ondernemen? Welke productinformatie kan die strategieën ondersteunen? Hoe kan een bedrijf zo een strategie stap voor stap opbouwen? Het omvat ook 12 gedetailleerde succesverhalen waarin digitaal en circulair elkaar al versterken. Het is niet meteen een wetenschappelijke studie met kant-en-klare oplossingen, maar nodigt bedrijven vooral uit om te experimenteren met circulaire, digitaal ondersteunde strategieën.
Agoria
Partners Sirris, IMEC, Go4Circle
Sectoren
De opgebouwde kennis van het project wordt verder verspreid, zowel digitaal als op papier, via het casebook.
Het inzetten van digitale technologie voor circulaire bedrijfsstrategieën wordt voortaan ook een vast onderdeel van de één-op-éénbegeleiding die Agoria en Sirris aanbieden aan bedrijven.
Daarnaast wordt door de partners onderzocht of het haalbaar is om nog één of meerdere workshops te organiseren waarbij maak- of recyclagebedrijven in contact gebracht worden met digital solution providers.