We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Het huidige stadhuiscomplex van Roeselare was verouderd, niet energiezuinig en niet onderhoudsvriendelijk. Het stadsbestuur wenst het te vervangen door een nieuwbouw waarin het historische gedeelte van het huidige stadhuis geïntegreerd wordt. Daarvoor moeten een aantal panden gesloopt worden, en dat wil de stad op een circulaire manier aanpakken.
Via dit project wil Arcadis het circulaire potentieel van de te slopen panden in beeld brengen. Dat pakken we aan via een uitgebreide digitale inventarisatie van al het aanwezige materiaal met bijhorende eigenschappen, gekoppeld aan een BIM-model. Op basis daarvan stroomt de informatie door naar de aannemer, die wordt aangezet om bepaalde herbruikbare elementen circulair te slopen.
De inventarisatie leidde tot hergebruik van vrijkomend materiaal in het ruimere stadpatrimonium, en zelfs tot wijzigingen in het ontwerp van de nieuwbouw om sommige vrijkomende materialen te integreren. Daarnaast kregen tal van lokale verenigingen de kans om gerecupereerde materialen te hergebruiken.
Dit succesvolle partnerschap tussen een lokale overheid en privé-entiteiten, elk met eigen belangen en beperkingen, kan eveneens dienen als toonvoorbeeld voor andere projecten. Veel lokale overheden kennen vergelijkbare projecten die binnen gelijkaardige samenwerkingsverbanden en beperkende contexten kunnen worden gerealiseerd.
ARCADIS Belgium
Partners Stad Roeselare en B-architecten nv
Sectoren
Thema's
Organisaties
Het samenwerkingsmodel was voor de drie projectpartners een waardevolle ervaring. Voor de stad Roeselare is een aanpak uitgetest die later op andere stadprojecten kan worden toegepast. B-Architecten en Arcadis hebben de meerwaarde ontdekt van circulair slopen te integreren in het sloopbestek, en van het herbestemmen van vrijkomende materialen.
Ook de digitale datacollectie vanuit een BIM-model is een boeiend en waardevol experiment. In de toekomst zullen wij voortwerken aan de verkenning en ontwikkeling van de digitale tools in functie van onze projecten. Verder hopen we nieuwe partnerships en projectteams uit te bouwen, steunend op onze ervaring uit dit project.