We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Design Museum Gent wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel onder de naam DING (Design in Gent) naar een ontwerp van TRANS architectuur stedenbouw, Carmody- Groarke en RE-ST architecten. Sogent coördineert de opdracht als gedelegeerd bouwheer in opdracht van de Stad Gent. Daarbij wordt maximaal gekozen voor duurzame materialen en technologie. Voor de gevel wil het museum en het team een circulaire gevelsteen waarin een aandeel bouwafval, bij voorkeur afkomstig van de Gentenaar, als grondstof verwerkt is.
Het project splitst zich op in enerzijds een materiaal-technisch onderzoek naar het maken van een circulaire gevelsteen o.b.v. lokale grondstoffen en afval en anderzijds een juridisch onderzoek rond de monopoliepositie van een nieuw materiaal en de wijze van aanbesteden door een overheid.
Voor de gevelsteen werden meerdere samples ontworpen door verschillende partners: gebakken stenen door StoneCycling en samengeperste stenen door Local Works Studio en BC Materials. Om esthetische en ecologische redenen kozen we voor het principe van geperste stenen.
Op juridisch vlak werd een aanstellingsleidraad door projectpartner Caluwaerts & Uytterhoeven opgemaakt: een juridisch advies specifiek voor het gebruiken van een innovatief bouwmateriaal in opdrachtdocumenten van overheidsopdrachten voor aanneming voor werken.
Het project koppelt juridische begeleiding, ontwerpmatig onderzoek, technische expertise en solide knowhow aan elkaar en dat doorheen het volledige ontwikkelingsproces van het openbare bouwproject. De projectpartners hopen zo hun steentje bij te dragen aan de principes van circulair bouwen en een inspiratiebron te worden in Vlaanderen en ver daarbuiten.
Sogent
Partners Design Museum Gent (AGB Kunsten en Design), TRANS architectuur | stedenbouw, Caluwaerts & Uytterhoeven (Legal Office), StoneCycling en KU Leuven (Faculteit Architectuur)
Sectoren
Thema's
Organisaties
De gevelsteen werd op maat gemaakt voor DING. De knowhow die StoneCycling en BC Materials hebben opgedaan gedurende het traject is een meerwaarde voor toekomstige projecten van beide partners.
Het ontwikkelde proces vormt een model voor het produceren van stenen op basis van afval dat overal kan worden toegepast. We hopen alvast dat de circulaire gevelsteen in de toekomst wordt opgeschaald voor andere bouwprojecten. Hoe meer het model verspreid geraakt, hoe meer afvalstromen zullen verkleinen dankzij hergebruik in bouwmaterialen.