We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Circulaire economie gaat veel verder dan recycleren. Het is ook het fundamenteel herdenken van producten en systemen: slim design, herbruikbaarheid, demonteerbaarheid, consumptiemodellen gebaseerd op gedeeld gebruik … De reis- en toeristische sector heeft op dat vlak nog veel werk aan de winkel. De impact van de sector is aanzienlijk en wordt steeds groter: toerisme zal tegen 2030 verdubbelen tot 1,8 miljard reizigers per jaar.
Met dit project wil Route 2030, in samenwerking met Joker Toerisme, Via Via Tourism Academy en Karavaan vzw, nagaan hoe de reissector van een lineaire naar een circulaire economie kan evolueren. Omdat circulaire economie vaak een ketenbenadering vraagt, betrokken we bij het onderzoek zoveel mogelijk stakeholders.
Concreet onderzochten we waar de opportuniteiten van circulair ondernemen liggen in de toeristische sector. Daarvoor leerden we eerst, o.a. via inspiratiesessies, het grotere kader rond circulaire economie beter begrijpen. Vervolgens ontdekten we nieuwe opportuniteiten en modellen voor de sector en analyseerden we hoe die ons huidige beleid kunnen versterken. Via een hackathon gingen we op zoek naar concrete acties, die we uitwerkten tot drie experimenten in het veld.
Ten slotte onderzochten we hoe we een circulaire mentaliteit kunnen creëren bij reisbegeleiders en medewerkers van Joker, Karavaan en ViaVia Tourism Academy.
Route 2030
Partners Joker Toerisme, Via Via Tourism Academy, Karavaan vzw
Sectoren
De circulaire principes zijn goed geïntroduceerd en daar kunnen we nu op voortbouwen. We zijn ervan overtuigd dat er tijdens onze groepsreizen veel kruisbestuiving zal plaatsvinden tussen begeleiders, lokale partners, deelnemers, lokale bevolking …
Het project zelf krijgt zeker een vervolg: de reisgids wordt verder gepromoot, er komen nog meer inspiratiesessies voor reisbegeleiders en -ontwikkelaars, en de actielijst werd toegevoegd aan de reisgids en wordt gebruikt door alle Karavaanbegeleiders.
Joker voorziet eveneens meerdere circulaire acties in hun beleid en strategie. Zo zullen alle deelnemers aan groepsreizen via verschillende kanalen actief gestimuleerd worden om een milieuvriendelijke toilettas mee te nemen, vluchten te compenseren via Bos+, geen waterflessen in wegwerpplastic te gebruiken in Europa, en geen wegwerpplastic te gebruiken op de bestemming.