Circulair Bouwen Betaalbaar Wonen

Kunnen circulaire bouwtechnieken een gezinswoning opnieuw betaalbaar maken?

Hoe kan met behulp van een veranderingsgerichte ontwerp- en bouwstrategie betaalbare, circulaire architectuur worden gerealiseerd voor particulieren op de Vlaamse woningmarkt? Dat onderzoekt TEKEN architectuur samen met MikeViktorViktor architects, BOUD, Systimber en Itho Daalderop binnen het onderzoeksproject ‘Circulair Bouwen Betaalbaar Wonen’ (CBBW). Ze doen dit aan de hand van een representatieve praktijkcase: CS_CBBW_01, een eengezinswoning in Berchem.

CS_CBBW_01
CS_CBBW_01 is de cryptische naam voor de woning voor L en R en hun twee tienerdochters. Aan de hand van deze case toetst het CBBW-team:
- de toepasbaarheid van circulaire ontwerpprincipes en bouwmethodes,
- de financiële haalbaarheid, en
- de meerwaarde van een ‘gebouw-handleiding’ die de bewoners inzicht geeft in de aanpasbaarheid en mogelijkheden van hun woning.
Finaal wil CBBW een aanpasbare, demontabele en betaalbare eengezinswoning neerzetten. Een conceptwoning die aansluit bij de noden van de burger en zo de transitie naar toekomstgericht bouwen faciliteert.

Gedurende twee jaar (2020 en 2021) zal CBBW een brug slaan tussen onderzoek en praktijk. Het team bestaat uit praktiserende architecten, aannemers en techniekers. Ze werken binnen een realistische context: de wensen van een opdrachtgever, een beperkt budget, stedenbouwkundige regels, en energetische, structurele en bouwtechnische eisen.

Grondig gedocumenteerd
Het CBBW-team deelt de voortgang van het project - ruim gedocumenteerd met foto’s en filmpjes - op de projectwebsite. Omdat ze CS_CBBW_01 beschouwen als een gebouw om ‘te gebruiken’ eerder dan om ‘in te wonen’, willen ze er ook een handleiding voor schrijven. Die zal de bewoners (lees: slimme gebruikers) inzicht geven in de aanpasbaarheid en mogelijkheden van hun woning. De handleiding zal als download beschikbaar zijn op de website.

Word jij CS_CBBW_02?
Eén case kan nooit àlle antwoorden geven op de uitdagingen van circulair bouwen. Daarom zoekt CBBW nog meer mensen die écht duurzaam willen bouwen en zich willen engageren om samen met hen op zoek te gaan naar antwoorden. Geïnteresseerd? Neem zeker contact op met het team.

TEKEN architectuur

Partners MikeViktorViktor architects, BOUD, Systimber en Itho Daalderop

Sectoren