CircuBestek

Platform voor circulaire bestekteksten

Momenteel zijn er nog niet veel bestekteksten van circulaire materialen en technieken terug te vinden, waardoor ze te weinig worden voorgeschreven. Voorschrijvers die overtuigd zijn van circulair bouwen moeten de teksten vaak zelf opstellen, maar dat vraagt tijd en ervaring, wat ze nauwelijks hebben. Daardoor haken ze ook makkelijker af. Dit zijn allemaal gemiste kansen om de bouwsector meer circulair te maken.

Via dit project wil redactiebureau Palindroom, samen met VIBE en Blieberg, breed inzetbare bestekteksten opstellen voor circulaire producten en oplossingen én die vlot beschikbaar maken op een online platform. Zo willen we het voorschrijven van circulaire materialen en technieken een boost geven, en de overgang naar circulair bouwen stimuleren. Fabrikanten zullen hierdoor ook de vraag naar circulaire oplossingen zien toenemen.

Concreet hebben we twee zaken gerealiseerd: enerzijds ontwikkelden we een productdatabank van circulaire materialen en producten; anderzijds hebben we voor al die producten merkneutrale bestekteksten opgesteld. Beide onderdelen zijn geïntegreerd binnen de website Circubuild.

Om te garanderen dat het platform aansluit bij de verwachtingen van de markt, hebben we een expertenpanel samengesteld van tien fabrikanten en tien architecten die input gaven en het systeem hebben uitgetest.

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

  1. We hebben eerst een lijst samengesteld van objectieve criteria die kunnen helpen te oordelen of een product of materiaal circulair is. Dit was nodig voor ons project, maar kan zeker ook dienen als referentiekader voor andere projecten.
  2. Op basis van de criterialijst hebben we een databank samengesteld met zo’n 100 productfiches van circulaire producten en materialen. Naast de productfiches bevat de databank uitleg over circulaire principes, technische fiches, foto’s, labels …
  3. Voor de producten uit de databank hebben we merkneutrale bestekteksten geschreven die voorschrijvers kunnen gebruiken voor hun lastenboeken van circulaire bouwprojecten. Dat gebeurde in sterk overleg met de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW).
  4. Voor onze bestekteksten volgden we de annotatiewijze van het lastenboek van de VMSW, dat door veel architecten wordt gebruikt. Zo verlagen we de drempel om ons platform te bezoeken. De VMSW gaat haar lastenboek vernieuwen en zal veel van onze teksten overnemen.

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

  1. De projectduur van twee jaar lijkt lang, maar dat is niet zo. Het is van cruciaal belang te starten met een gedetailleerde timing en die goed op te volgen en bij te sturen waar nodig.
  2. Zelfs als elke partij zijn eigen taak heeft en de andere daar niet voor nodig heeft, is regelmatig overleg heel belangrijk om alle neuzen in dezelfde richting te houden.
  3. Op twee jaar tijd kan het gebeuren dat mensen met een belangrijke rol binnen het project een andere uitdaging vinden. Door alles regelmatig duidelijk uit te schrijven, kan de continuïteit van het project alsnog gegarandeerd worden.
  4. Ook al bieden we een gratis dienst en informatie aan, het blijft moeilijk om input te ontvangen van derden. Het is tevens belangrijk om op dat vlak de drempel voldoende laag te houden.
100 productfiches
120 merkneutrale bestekteksten
583 platformbezoeken
3776 views productdatabank

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?

We starten met een promotiecampagne voor Circubestek en de productendatabank. Enerzijds willen we voorschrijvers stimuleren om er gebruik van te maken, anderzijds willen we fabrikanten stimuleren om productfiches op te laden. Ook willen we inzetten op het doorlopend actueel houden van de databank, zowel technisch als inhoudelijk. Daarom zullen we vanaf mei 2024 een kleine bijdrage vragen aan fabrikanten.

Verder verwachten we veel van de lancering van het nieuw moederlastenboek van de VMSW, dat veel teksten van Circubestek zal tellen.