We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Vandaag worden circulaire principes in het bouwproces nog onvoldoende toegepast omdat het bouwproces zowel verticaal als horizontaal te fragmentair verloopt. Door de complexiteit van bouwen hebben bedrijven zich steeds diepgaander gespecialiseerd. Dat biedt veel voordelen, maar zorgt tegelijk voor een uiteenrafeling van het lastenboek in een veelheid van loten, wat extra potentiële conflictzones creëert. Ook zorgt het lineaire bouwproces voor versplintering: verschillende partijen realiseren elk één luik, en verdwijnen daarna. Ze hebben niets te winnen bij het duurzame karakter van het totale bouwproces.
Met het project CIA² zoekt AVC Gemino, in samenwerking met Designregio Kortrijk, Bopro en Ingenium, naar een vernieuwend antwoord op die problematiek. We zoomen daarbij voor het eerst in op de interfaces: de tussenruimtes die verbinding mogelijk maken. Het gaat zowel om letterlijke raakvlakken (bv. tussen wand en plafond), maar evenzeer om figuurlijke raakvlakken tussen stakeholders en verschillende fasen in het bouwproces.
Concreet hebben we de noden en belangen van alle stakeholders in het bouwproces opgelijst. Van daaruit definieerden we de scope en genereerden we ideeën. We testten meerdere methodieken uit voor het meer circulair(klaar) maken van interfaces via concrete cases en we verzamelden een hele reeks leerlessen.
AVC Gemino
Partners Designregio Kortrijk, Bopro, Ingenium
Sectoren
Thema's
Organisaties
Binnen de projectperiode konden we nog niet alle stappen afronden: op vlak van communicatie en kennisdeling werken de projectpartners nog voort op eigen kracht. Zo komt er nog een brede communicatie over de projectresultaten en worden er ook gerichte acties opgezet voor architecten en andere stakeholders in het (interieur)bouwproces.
Via de uit te bouwen projectwebsite zullen we onze leerlessen voort dissemineren. De kennisdeling blijft ook actief via het uitrollen van een workshop voor diverse doelgroepen en omgevingen, zoals in de context van de nieuwe bacheloropleiding Built Environment of de Living Summer School.
Verder zetten we nog in op sensibilisering door een publicatie over de noodzaak en haalbaarheid van circulaire (interieur)bouw.
Tot slot worden de projectresultaten toegepast in nieuwe use cases (voornamelijk nieuwbouw kantoorprojecten). Onze eigen use case wordt verder verfijnd en uitgetest in vooral verouderde kantoorgebouwen, als circulaire tussenoplossing in afwachting van een grondige renovatie.