CASCO

Ecosysteem voor natuurlijke bouwmaterialen

Het Interreg-project CASCO wil van bouwen met natuurlijke en lokale materialen de standaard maken voor bouwprofessionals in Vlaanderen en Nederland.

Lokale en natuurlijke bouwmaterialen uit landbouw en bos- en groenbeheer slaan in hun groeifase CO2 op. Materialen zoals hout, stro, hennep en bermmaaisel kunnen de ecologische voetafdruk van de bouwsector dus aanzienlijk verkleinen. Alleen worden ze tot op heden helaas amper gebruikt.

Het Interreg-project CASCO, kort voor Carbon Sink Construction, wil van bouwen met lokale en natuurlijke materialen de nieuwe standaard maken in de regio’s Vlaanderen en Nederland. Dat doen ze door:

  • In te zetten op ketenontwikkeling voor de lokale economie.
  • De CO2-uitstoot en milieu-impact van bouwprojecten te analyseren.
  • De CO2-opslagcapaciteit van bouwmaterialen te bepalen.
  • Een duidelijke CO2-standaard in de bouwsector en een rechtlijnige berekeningsmethodiek te versnellen.

Met heldere communicatie en kennisdeling wil CASCO de drempel verlagen en materialen beter toegankelijk maken voor een breder publiek. Het project ondersteunt ten slotte ook bouwprofessionals met aangepaste en nieuwe opleidingsprogramma’s.

CASCO

Partners Pixii, VIBE, Avans Hogeschool, Universiteit Gent, LabLand, Woonder, Inagro, Seedscope Insight, Pitterz, FRAAi architecten en murmuur architecten

Sectoren

Thema's

Organisaties