Bierdraf

Culinair én circulair plezier met bier

In 2022 bundelden brouwer Brunehaut, producent Abinda, retailer Bio Planet en kennispartner VIVES hun expertise rond bierdraf. Het doel? Plantaardige en biologische vleesvervangers maken met reststromen van bier. Nog geen 2 jaar later liggen de eerste bierdraf-producten in de winkelrekken.

Tofuburger en aperokroketjes van bierdraf
Bij elk glas bier hoort ook 1 glas bierdraf. Goed voor zo’n 230.000 ton draf per jaar. Dat gaat voornamelijk naar de veevoedingsindustrie. Maar omdat bierdraf een hoog eiwitgehalte (15-25%) en een hoog vezelgehalte (35-55%) heeft, is het ook meer dan geschikt voor de productie van plantaardige en biologische vleesvervangers. En die kennis is net wat Brunehaut, Abinda, Bio Planet en VIVES deelden.

Sinds 2022 experimenteren ze met bierdraf, tekenen ze businessplannen uit en zetten ze een lokale bierdrafketen op. Dat leidt vandaag tot een succesvolle productie van 2 bierdraf-producten: een plantaardige tofuburger en veggie aperokroketjes. Die vind je sinds mei 2024 in de winkelrekken bij Bio-Planet.

Bierdraf in de voedingsindustrie
Het verhaal van bierdraf is nog niet volledig geschreven. Zo is het naast een vleesvervanger ook een ideaal basisingrediënt voor bijvoorbeeld broden en crackers. Al blijft het vandaag vooral een productie op kleine schaal, want bierdraf brengt heel wat uitdagingen met zich mee: het bederft snel, vraagt een nauwe samenwerking tussen brouwerijen en voedingsbedrijven, en kan een donkerdere kleur aan voedingsproducten geven. Momenteel onderzoekt VIVES in het ‘Draf in Galop’-project hoe het de productie kan opschalen.