We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Kapotte binnenbanden verdwijnen op dit moment als restafval in de verbrandingsovens. Om ze toch een tweede leven te geven, verzamelt Beband ze in een van de 2500 inzamelpunten. Dankzij de upcycling van het rubber, draagt Beband bij aan een duurzamere toekomst.
Binnenbanden zijn ontworpen om bestand te zijn tegen extreme gebruiksomstandigheden: ze zijn duurzaam, sterk en waterdicht. Toch worden ze niet meer hersteld aan het einde van hun levensduur. De verzamelde kapotte binnenbanden kosten fietsherstellers al snel 450 euro per jaar aan afval.
Daarom brengt Beband zo’n 2800 partners samen, bestaande uit ongeveer 1700 fietsen makers en 1100 brommergarages. Samen creëren ze 2500 inzamelpunten waar ze tot wel 4500 ton binnenbanden kunnen upcyclen.
Het rubber waaruit de binnenbanden zijn gemaakt kan op verschillende manieren opnieuw gebruikt worden: als dakbedekking, handschoenen, riemen, isolatie en veel meer. Beband biedt daarom op de website toilettassen, pennenzakken, portefeuilles en andere handige tasjes aan, allemaal gemaakt met het rubber uit binnenbanden.