Be the fibre

Van inzameling tot circulair product met textielafval

Be the fibre biedt bedrijven en instellingen circulaire oplossingen aan voor hun textielafval. Hun ambitie: zo veel mogelijk textielafval omzetten naar circulaire producten. Daarvoor werken ze samen met verschillende recyclingpartners en gebruiken ze post-consumer- en reststromen van end-of-lifetextiel.

Totaalaanpak van inzameling tot circulair product

Kristel Loossens van be the fibre: “We ontzorgen onze klanten volledig. Eerst bespreken we met hen welk soort textielafval en welke hoeveelheden we moeten verwerken. Het soort afval bepaalt welke producten we kunnen maken. Daarna zamelen we hun textielafval in, sorteren we en behandelen we het op basis van hun eisen voor om verder te recycleren. Het voorbehandelde textielafval gaat dan naar een recycling- of upcyclingpartner.”

“Daar wordt het textielafval verder verwerkt tot circulaire producten, in lijn met de noden en verwachtingen van onze klant. Voor we zo’n traject starten, moeten we ook de zekerheid hebben dat we voor de circulaire producten een afzet hebben. Meestal is dat bij de klant zelf, maar dat kan ook bij meerdere bedrijven samen zijn.”

Nauwe samenwerking met kledingmerken en -winkels

“Omdat meer en meer kledingmerken en -winkels circulariteit omarmen, werken we vandaag dan ook al met verschillende merken en winkels nauw samen. Want oud textiel inzamelen en laten verwerken tot leuke vilten winkeltasjes voor je klanten is niet alleen prachtig. Het is ook ongelooflijk effectief om je ecologische impact te verkleinen.”

“Concreet kiezen de merken en winkels om hun oud textiel te hergebruiken en/of te recycleren tot circulaire producten. Bij hergebruik krijgen hun winkelwaardige stukken een 2de leven in onze eigen tweedehandswinkels of via trajecten op maat. Bij recyclage maken we van hun niet-winkelwaardige stukken circulaire producten die ze in hun aanbod opnemen of gebruiken om hun winkel in te richten.”

Samenwerking met bedrijven en de zorg

“Ook meer en meer bedrijven, waaronder ook zorginstellingen en -verleners, kiezen voor een circulaire oplossing. We recycleren hun textielafval en end-of-lifetextiel met een samenstelling van katoen en minstens 50% polyester – bijvoorbeeld beschermende werkkleding, stofjassen, verpleegkleding en doktersjassen – tot circulair zorgtextiel en circulaire werkkleding. Met andere textielafvalstromen maken we circulaire producten voor heel diverse toepassingen. Dat gaat van producten voor het personeel over relatiegeschenken zoals rugzakken en pc-tassen tot vilten producten die gebruikt kunnen worden om gebouwen en kantoren aan te kleden of het geluid in ruimtes te dempen.”

Over be the fibre

Be the fibre is een circulair initiatief en merk van We Make Hope vzw. Uit het textielafval dat We Make Hope met zijn kledingcontainers en bij bedrijven inzamelt, ontwikkelt be the fibre circulaire b2b-oplossingen. Met hun tweedehandswinkels richten ze zich ook op lokaal hergebruik en verkleinen ze de logistieke keten. Hun doel: de textielafvalberg zo veel mogelijk verkleinen.