BC Materials

Leemstenen, pleisters en verven van uitgegraven grond

In België wordt elk jaar 37 miljoen ton grond uitgegraven op bouwwerven, waar vervolgens niets mee gebeurt. Het Brusselse BC Materials maakt van die (onvervuilde) reststroom Léém: een assortiment nieuwe bouwmaterialen, circulair in oorsprong en bestemming

Verduurzaming bouwsector
Baksteen, staal en beton behoren tot de meest CO2-intensieve materialen. In Europa is de bouwsector dan ook verantwoordelijk voor meer dan 40% van de CO2-uitstoot, luchtvervuiling, uitputting van grondstoffen en afval. Een complex probleem, waar volgens BC Materials een eenvoudige oplossing voor bestaat.

BC Materials werd vijf jaar geleden opgericht door de stichters van het Brusselse architectenbureau BC Architects. De ambitie: standaard bouwmaterialen vervangen door leembouwmaterialen, die duurzamer én gezonder zijn. Inspiratie deden ze op bij ambachtslieden in landen als Burundi, Ethiopië en Marokko, waarna ze bouwmaterialen ontwikkelden voor onze Belgische context.

Léém
Met Léém ontwikkelde BC Materials een gamma circulaire bouwmaterialen zoals leemstenen (een alternatief voor bakstenen), leempleister, verf en stampleem (een soort ecologisch beton). De basis voor deze materialen zijn minerale reststromen zoals Brusseliaanzand, in combinatie met klei. Léém is:

• Koolstofneutraal: aarde is een lokale grondstof die geen fossiele brandstoffen nodig heeft om omgezet te worden in bouwmaterialen.
• Circulair: de onvervuilde aarde wordt uit stedelijke bouwplaatsen gehaald en geupcycled. Daarenboven kunnen de materialen oneindig worden hergebruikt, zo kan een foutgeplaatste leempleister met hetzelfde materiaal opnieuw worden gedaan.
• Innovatief: BC Materials is pionier in Europa dankzij hun uitzonderlijke kennis over het mengen en transformeren van verschillende soorten aarde en het opschalen van de productieprocessen.