B4Plastics

B4Plastics produceert plastic op basis van nieuw ontwikkelde biomaterialen voor niche- en bulkproducten.

B4Plastics is een van de snelst groeiende bioplasticbedrijven ter wereld. Uit groenafval maakt de onderneming van Stefaan De Wildeman polymeren die gebruikt worden in afbreekbare en/of recycleerbare materialen. Welke materialen zijn dat juist? Dat gaat van vegan leer tot biologisch afbreekbare visnetten en textiel.

Een van de belangrijkste oorzaken van afvalbergen wereldwijd is plastic. Plastic kan op eindeloos veel manieren ingezet worden, maar het duurt jaren voor het afbreekt en zelfs nadien laat het zijn sporen na. Ook in 2021 zal de wereld meer dan een miljoen ton plastic produceren. De helft daarvan wordt maar één keer gebruikt en belandt daarna op de afvalberg. Bovendien vormen fossiele grondstoffen de basis van die producten, omdat fabrikanten eerder kostenefficiënt willen werken voor ze denken aan de gevolgen voor de planeet.

Stefaan wilde hier verandering in brengen en richtte daarom een startup op waarmee hij groenafval verwerkt tot polymeren. Dat groenafval komt van Belgische bodem, waardoor een deel van de biomaterialen in de plastic producten écht lokaalis. Daarnaast beheert het laboratorium in Limburg de grootste collectie aan bio-kunststoffen ter wereld. Dat zorgt ervoor dat B4Plastics oplossingen kan bieden voor bijna elk bedrijf: er is keuze uit een menu van plastic materialen of ondernemers beschrijven wat ze nodig hebben en zoeken samen met B4Plastics naar de beste oplossing.

Het bedrijf werkt met vier soorten technologieën. FortePlastics zijn sterke, duurzame plastics die biologisch afbreekbaar zijn binnen een termijn van vijf à tien jaar. B4Plastics zet deze in voor het Glaukosproject, waarvoor het bedrijf afbreekbare visnetten en textiel produceert. Hiervoor wonnen ze ook recent de grootste milieuprijs ter wereld, de 2021 Food Planet Prize, ter waarde van twee miljoen dollar. TriggerPlastics, vervolgens, dienen voor producten met een kortere gebruiksduur en breken nadien meteen af. Soms is het zelfs een kwestie van minuten. Ze worden vooral gebruikt in cosmetica en verpakkingen. RubberPlastics dienen als geluidsdempers of schokdempers en zijn afbreekbaar op een termijn van zes tot zestig maanden. Als laatste produceert B4Plastics ook LowEnergyPlastics. Die worden geproduceerd in energiezuinige omstandigheden en kunnen dienen voor sportkledij of als ingrediënten van producten in gezondheidszorg. Vegan leather valt ook in deze groep.