Avantida

Slimme software vermijdt lege containers op de baan

Avantida zet containers beter in door ze permanent te laten hergebruiken en flexibeleren te plannen bij verschillende rederijen en transportbedrijven.

Per jaar circuleren er meer dan 20 miljoen containers over de hele wereld. Naar schatting één op de vijf containers wordt zonder lading verplaatst. Het betekent per jaar zo’n 15 tot 30 miljard euro verlies voor rederijen. Daar gaat het nu net om bij Avantida: het wil containers beter inzetten door ze permanent te laten hergebruiken bij verschillende rederijen en transportbedrijven.

Avantida functioneert met de app reUse als een neutrale partij tussen de rederijen en de transporteurs. Als een container op de ene plaats gelost is, kan de container meteen naar een volgende klant om gevuld te worden voor export. Voorheen moest de lege container eerst terug naar de haven. Transporteurs kunnen online nagaan of er vracht moet opgehaald worden in de buurt van de initiële bestemming.  De rederijen kunnen de aanvraag met één klik aanvaarden of afwijzen.

Inmiddels werken al bijna 2.500 transportbedrijven en logistieke dienstverleners in Europa en 12 wereldwijde bedrijven en rederijen met het platform van Avantida. Dankzij de toepassing reUse vermeden de aangesloten rederijen en transporteurs op een jaar tijd vier miljoen kilometer of 100.000 zinloze ritten.

De reUse-applicatie werd inmiddels uitgebreid met andere applicaties die nog flexibeler en efficiënter containergebruik mogelijk maken.