AU BAIN-PERDU

Overschotten uit warmhoudkarren beperken

In een aflopend project bij de zorgorganisaties Zorgband en Curando rond het meten van voedselverliezen, is vastgesteld dat een deel van de bereide voeding, niet wordt geconsumeerd. Zo gaat een gedeelte verloren via resten op het bord, maar het grootste gedeelte gaat verloren via de au bainmarie- of warmhoudkarren (rest na opscheppen op de afdeling), of via kookresten (rest na opscheppen in de keuken), samen bereidingsresten.

Samen met actoren in de zorg willen ze nadenken hoe ze deze overschotten/verliezen zoveel mogelijk kunnen beperken en hoe ze de overschotten die niet te vermijden zijn toch kunnen valoriseren richting voeding. Concreet willen ze een brede groep aan zorgkeukens betrekken in de analyse en flow van de bereidingsresten en welke acties naar preventie en valorisatie reeds uitgetest en geïmplementeerd zijn. Als inspiratie willen ze discussiemomenten organiseren tussen organisaties om ideeën uit te wisselen.

Zorgband Leie en Schelde

Partners AZ Zeno, vzw Curando O.L.V. van 7 Weeën Ruiselede,

Sectoren

Projectverloop

Juni 2023: De eerste flows van voedselstromen werden in beeld gebracht; de bereidingsoverschotten worden geinventariseerd per stap en de knelpunten worden verder uitgewerkt.

In het najaar 2023 worden brainstormsessies georganiseerd om te bekijken hoe de voedseloverschotten kunnen herbestemd worden.