Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

APPEAL

Valorisatie van appel- en peerafval tot fruitleer

 

 
 
 

Voedselverspilling is maatschappelijk niet te verantwoorden, één van de sectoren waarbij de grootste verliezen optreden is de fruitsector. Ongeveer 40-50% gaat verloren doorheen de voedselketen. Een upcycling route voor dit fruitafval is het omvormen tot een duurzaam, leerachtig materiaal. Dit fruitleer is een ecologisch en humaan alternatief voor dierlijk leer, waarbij elk jaar meer dan een miljard dieren worden geslacht.

19% van de appelen en 12% van de peren in Vlaanderen voldoen niet aan de cosmetische normen opgelegd door retail en consument. Een deel wordt al verder verwerkt als sap of stroop en veevoeder toch blijft de fruitteler en veilingen (BelCool, BelOrta) met een hoop ‘fruitafval’ zitten. Zij zijn samen met ILVO vragende partij om duurzame oplossing. Samen met KU Leuven – Cel Kunststoffen, UHasselt en UC Leuven Limburg wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van dit fruitleer en het economisch model errond.

Doel is een recycleerbaar, composteerbaar, biogebaseerd, leerachtig materiaal uit afval van appelen en peren te maken met vergelijkbare fysische eigenschappen als alternatief voor dierlijk leer. De verwachte kosten milieu-impact van het ontwikkelde proces zal vergeleken worden met het huidige productieproces van dierlijk leer.

De Kunstacademie van Genk en Mia-H (mode-incubator voor modeaccessoires in Hasselt) gaan aan de slag met het fruitleer om er dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen van te maken. BE Vegan, de organisatie die veganisme promoot, ondersteunt dit project om het aan het brede publiek voor te stellen.

 
 
 

Download pdf bestand

UC Limburg

Partners UC Limburg, Belcool bvba, Truilingen bvba, MIA.H nv, Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, Standsbestuur Genk, BelOrta, Katholieke Universiteit Leuven, BE Vegan, UC Leuven, UHasselt

Sectoren

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

 

 
 
 

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

 

 
 
 

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?