Anna Sneaker van ESG

De Anna Sneaker is het toonbeeld van circulair design. Ze werd gemaakt uit gerecycleerde jeans en is ontworpen om opnieuw gerecycleerd te worden.

European Spinning Group is een Vlaams familiebedrijf in de textielsector. Sinds enkele jaren maakt ESG nieuw garen uit gerecycleerde jeansvezels. Uit dat garen ontstond Anna: een hippe, duurzame sneaker, die ook op het einde van haar levensduur opnieuw uit elkaar gehaald kan worden om te dienen als grondstof voor een ander product.

De textielindustrie is een van de meest vervuilende ter wereld en zorgt jaarlijks voor tonnen afval. Minder dan 1% van het ingezamelde textiel wordt opnieuw gerecycleerd tot textiel, hierdoor zijn steeds nieuwe grondstoffen nodig voor nieuwe producten. European Spinning Group (ESG) wil een voorbeeld zijn voor de industrie door materialen niet alleen te recyclen, maar ze te gaan upcyclen. Met de vezels van oude jeanskledij maakt het bedrijf nieuwe garen, dat ingezet wordt in nieuwe producten. Een van die producten gemaakt uit onder andere oude jeans is Anna. Deze sneaker is een voorbeeldcase van wat mogelijk is met upcycled materiaal, verpakt in een hip en vermarktbaar product.

De Anna sneaker gaat nog een stap verder: niet alleen is ze gemaakt uit gebruikte materialen, ook aan het einde van haar levensduur kan ze eenvoudig uit elkaar gehaald worden. Die herwonnen materialen kunnen vervolgens dienen als grondstof voor een ander product. Daarmee is ze het toonbeeld van circulair design.

Ook de impact van de productie is laag: het gebruik van gerecycleerd materiaal en het weglaten van het verfproces zorgen voor grote besparingen in waterverbruik en in CO2-uitstoot, vergeleken met het gebruik van standaard nieuw katoen. Een lokale, circulaire productieketen verlaagt de voetafdruk van wereldwijd transport, en de sneaker is gemaakt van biologisch afbreekbare vezels, waardoor er geen extra plastic afval ontstaat.

In 2019 ontwikkelde ESG de sneaker samen met CREAX in het 5x5® project van Designregio Kortrijk en met de steun van het Nederlands Knitwearlab. Voorlopig is Anna nog nergens te koop. Ze werd als concept voorgesteld op de Biennale Interieur Kortrijk.