100% natuurlijke en afbreekbare kledij

Ida & Volta produceert plasticvrije en recyclebare kledij

Ida & Volta maakt kleren van 100% natuurlijke en biologisch afbreekbare, gerecyclede of geupcyclede materialen. Waar mogelijk, kiezen ze voor stoffen uit eigen land zoals linnen en wol en ook de productie doen ze voornamelijk zelf hier in België. Wanneer er af en toe eens gekozen wordt voor stoffen buiten Europa (qua origine, wel verwerkt in Europa), wordt dat gedaan bij een specifieke leverancier die héél hoog scoort op alle principes waar Ida & Volta voor staat.

Plasticvrije kledij

Wanneer het bedrijf een kledingstuk helemaal opnieuw produceert is het altijd plasticvrij. Dit betekent dat er nooit stretchgaren, polyester, nylon, plastic knopen of plakvlieseline worden gebruikt. Waarom? Plastic wordt gemaakt van aardolie, een grondstof die niet-hernieuwbaar is. Tijdens het productieproces komen hierbij ook giftige chemicaliën vrij die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Daarbij komt nog eens dat kledingstukken die plastic bevatten bij elke wasbeurt microplastics loskomen van de kledij en terechtkomen in het water. Omdat hiervoor nog steeds geen manier gevonden is om ze uit het water te filteren wil Ida & Volta ze dan ook zoveel mogelijk vermijden.

Ontwerp met recyclepotentieel

Om het recycleproces later te vergemakkelijken wordt de kledij altijd gemaakt uit één type textiel. Door een monomateriaal te gebruiken hoeft de kledij later niet stuk voor stuk uit elkaar gehaald. Het is ook de reden waarom ze kozen voor katoengaren te gebruiken in plaats van polyester. Want ook polyester is niet biologisch afbreekbaar, wat het opnieuw moeilijker maakt om te recyclen.

Er werd niet enkel gedacht aan de buitenkant van de kledingstukken, de binnenkant is minstens even belangrijk. Meestal wordt hier plastic en lijm gebruikt om de mooie vorm van een kledingstuk te behouden. Hier koos Ida & Volta ervoor om aan de slag te gaan met natuurlijke doeken die niet enkel afbreekbaar zijn, maar je favoriete kledingstuk langer in vorm houden.