Sigrid Pauwelyn

+3258312199

Wie ben ik en wat doe ik

Ik ben Sigrid Pauwelyn, CEO Trotec NV. Samen met mijn zus Dorethé leid ik het bedrijf. Wat op zich al vrij uniek is. We stellen ons heel toegankelijk op voor onze medewerkers en geven hen veel autonomie, zeker op sleutelfuncties. We krijgen daar veel enthousiasme en creativiteit voor terug. Onze loyale en heel competente anciens trekken jongeren mee in ons verhaal, waardoor die gasten motivatie ‘tanken’ om nieuwe ideeën te lanceren.”

Trotec NV verwerkt nevenstromen uit de voedingsindustrie tot hoogwaardige grondstoffen voor dierenvoeder. Op die manier draagt het bedrijf al sinds 1968 bij aan een circulaire economie. Al ruim 50 jaar zijn we pionier in het verwerken van nevenstromen uit de voedingsindustrie tot hoogwaardige basisgrondstof voor dierenvoeder. Trotec gaat veel verder dan het verwerken van voedings-bijproducten: Wij stimuleren elk middel en elke actie om voedselverspilling tegen te gaan - Wij onderschrijven alle duurzame consumptie-en productiepatronen - Onze ambitie is in elke fase van verwerking technologisch de voorloper te zijn - Ons eindproduct beantwoordt aan de hoogste kwaliteitsnormen - Wij verlenen actief onze medewerking aan bedrijven, organisaties en instanties die duurzaamheid en de circulaire economie hoog in het vaandel dragen - Wij stimuleren al onze medewerkers om deze visie actief uit te dragen.

Hiervoor onderschrijven wij: De doelstellingen voor minimaal energieverbruik - Het charter van eco verantwoordelijkheid - Het belang van duurzame relaties met alle stakeholders - Het charter van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

We zijn benieuwd wat we voor u kunnen doen! Zit je dus met een vraag? Een bijproduct of reststroom waar je een hoogwaardige valorisatie voor zoek? Wens je ondersteuning of begeleiding in een traject dat kadert binnen onze Missies en Visies, aarzel dan niet ons te contacteren.

Ervaring

Life F3 - Baanbrekende technologie om voormalige levensmiddelen een tweede hap te geven
Jaartal: 2020 - 2023
Sector en thema:
Voedselverlies en voedselverspilling zijn een wereldwijde uitdaging. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) gaat ongeveer een derde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel op een bepaald punt in de voedselvoorzieningsketen verloren of wordt het verspild. In de EU komt dit neer op ongeveer 87,6 miljoen ton voedsel per jaar.

Voedselverspilling betekent niet alleen dat waardevolle en vaak schaarse bronnen zoals voedingsstoffen, water, grond en energie verloren gaan, maar het draagt ook bij tot de klimaatverandering. Volgens de FAO heeft voedselverspilling een wereldwijde koolstofvoetafdruk van ongeveer 8% van alle wereldwijde broeikasgasemissies die door mensen worden veroorzaakt. Voor elke kilo geproduceerd voedsel komt 4,5 kilo CO2 in de atmosfeer terecht. De EU heeft zich ten doel gesteld om voedselverspilling tegen 2025 met 30% te verminderen en tegen 2030 met 50%.

Trotec wil de soorten voormalige levensmiddelen die als diervoeder worden gebruikt uitbreiden naar complexe producten die moeilijk te behandelen en/of uit te pakken zijn. Door hun complexiteit zouden deze producten normaal gesproken tot afval worden verwerkt, maar via het LIFE F3-project kan Trotec meer voedsel binnen de voedselketen houden. LIFE F3 wil nieuwe technologieën demonstreren, valideren en industrieel uitrollen om dit doel te bereiken. Het project omvat een multidisciplinaire aanpak die informatie over biologische, fysische en chemische parameters, risicobeoordeling en kosteneffectiviteit integreert.

De projectstructuur omvatte de volgende acties:

B1 en B2: demonstratie van uitpaksystemen en demonstratie van het verwerken van nieuwe voedselreststromen.
- Ontwikkeling van een snelle uitpaklijn, gericht op voormalige levensmiddelen die moeilijk te ontpakken zijn (kleverige producten, diepvriesproducten en levensmiddelen die niet eetbare gadgets bevatten).
- Optimaliseren van de thermische behandeling van FFS (producten met hoge dichtheid, kleverige producten, bijproducten van de fruitverwerking, producten met lage droge stof en producten met pitten/zaden.

B3: nieuw IT-monitoringsysteem voor Industrie 4.0
- De voormalige levensmiddelen controleren en wegen
- Data-analyse en consulting met als doel het bewustzijn omtrent voedselverspilling in het bedrijf te vergroten.

B4: duurzaamheid en voortzetting van het project
- Een strategie ontwikkelen om de resultaten uit het project na afloop te bestendigen

B5: repliceerbaarheid en overdraagbaarheid
- Resultatendeling met partners en industrieën.
- De ontwikkelde technieken worden geëvalueerd in nieuwe toepassingen.

C1: evaluatie van de impact op het milieu
- Het verschil in impact op het milieu wordt geëvalueerd tussen de verwerking van voormalige levensmiddelen tot diervoeders en de huidige productie van diervoeders uit primaire grondstoffen.

C2: Sociaal-economische beoordeling
- Sociaal-economische analyse van de projectacties op de plaatselijke economie en bevolking voor, tijdens en na het project.

Meer info: https://life.trotec.be/nl

Begeleidingstraject KofVie
Jaartal: 2023 - 2024
Sector en thema:
We zette onze schouders onder een intensief begeleidingstraject van student ondernemers naar een startup genaamd Kofvie.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen, de opstart in de circulaire economie, netwerking, adviseren,... het is een voorbeeld van enkele zaken die de rode draad waren doorheen dit traject. We zijn blij dat Kofvie zijn activiteit verder kan ontwikkelen en kijken terug op een vruchtbare samenwerking.

Neem contact op

Status

Open for business

Expert op vlak van

Circulaire Product Strategieën, Design & Innovatie, Communicatie & Marketing, Circulaire Aankopen, Businessmodellen, Voeding, Bio economie & Landbouw, Bouw & Constructie, Logistiek & Distributie & Export, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Rechtvaardige circulaire transitie

Kan helpen met

Kennis circulaire economie, Coaching, Co-creatie begeleiding, Facilitatie & Netwerking, Onderzoeken, Opleiding geven, Presentatie geven, Proces- & Projectbegeleiding

Gevestigd in regio: West-Vlaanderen

Gerelateerde profielen