Saartje Allosserie

Wie ben ik en wat doe ik

Ik ben Saartje Allosserie. Zelfstandig ontwerper en zaakvoerder van Studio Allossa. Met mijn achtergrond als industrieel ontwerper zweef ik tussen esthetisch en functioneel ontwerp. Als vormgever gespecialiseerd in productdesign en logo ontwerp zorg ik ervoor dat vorm en beeld matchen met oog voor detail.

Als sociaal en economisch geëngageerde ondernemer staan mijn ontwerpen steeds ten dienste van mens en milieu. Daarom heb ik mij de voorbije jaren gefocust op circulair ontwerp. Toekomstgericht ontwerpen is voor mij een passie maar ook een uitdaging.

Het ontwikkelen van bestaande en nieuwe consumentenproducten of diensten in functie van een circulaire economie is mijn missie als ontwerper en bijdrage aan deze maatschappij.

Stuur me een e-mail op saartje@allossa.be voor CV en portfolio.

Ervaring

Onderzoek reststroom elastische bandjes
Jaartal: 2020
Sector en thema:
En dan zit je plots met een hoop BH-bandjes!
Tijdens de voorbije twee jaar gingen een 30-tal textiel- en kunststofbedrijven aan de slag met een kennisinstelling rond een #circulaire uitdaging.
In totaal werden tien concrete R&D-uitdagingen gedefinieerd binnen de thema’s:
• circulair productontwerp,
• circulaire materialen en optimalisatie van productieprocessen.
Deze #cocreatietrajecten werden gerealiseerd binnen het EFRO-project Ongelimiteerde Recyclage en vloeien voort uit het partnerschap Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen. Deze samenwerking heeft al tot schitterende resultaten geleid. Zo zorgde de realisatie van het Circular Materials Center in Kortrijk voor een circulaire en innovatieve boost bij vele bedrijven.
Ook de cocreatietrajecten tussen kennisinstellingen en bedrijven leidden tot inspirerende resultaten, die gebundeld zijn in het inspiratiemagazine Spectaculair Circulair.
Ik stelde me kandidaat en werd aangesteld voor de reststroom van hofleverancier Liebaert. Zij produceren elastische bandjes voor lingerie en sportkledij. Een onderzoeksproject leidde tot een eindwerk @Howest. Ik werd gekoppeld als begeleider aan IPO-studente Fien Van Cauwenberghe.
Het resultaat werd de BAWOTÉ TEGEL, een module voor presentatiewanden in retailconcepten
De modulaire wand wordt gemaakt met complexe reststromen. De reststromen zijn elastische linten die gemaakt zijn van elastaan in combinatie met polyamide of polyester. Recyclage van deze linten is tot op heden niet mogelijk. Wij willen de linten #hergebruiken door ze te gebruiken als basismateriaal voor een modulaire systeemwand. De wand is een #upcycling product geworden dat past in een circulair proces, waar duurzaamheid centraal staat.

Dit #inspiratiemagazine werd in oktober 2021 gelanceerd tijdens de Circular Inspiration Day, het slotevent van het project.
De case van het team waar ik aan meewerkte met #studioallossa lees je vanaf p56:
https://www.centexbel.be/sites/default/files/node/publication/n1316scinspiratiemagazinedigitaleversie.pdf

CiCo hub: Fluvius
Jaartal: 2021-2022
Sector en thema:
Met de fusie van Fluvius en Infrax in 2019 ontstond er een stroom aan onbruikbare werkkledij. De parka jassen zijn hier een voorbeeld van. Deze zijn helaas gezien hun beschermende functie tot op heden nog niet te recycleren. Studio Allossa koos ervoor de jassen te upcyclen tot een regenbestendige boodschappen trolley; “Flor, de Fluvius Trolley”. Naast hun jaarlijkse steun aan De Voedselbank kan Fluvius nu ook de trolley aanbieden aan de afhaler om het voedselpakket te transporteren.

https://designregio-kortrijk.be/nl/drk-voor-jou/circulaire-cocreatie-hub

Biobased lamp
Jaartal: 2021
Sector en thema:
PORCELLUM

Porcellum is het eindresultaat van een materiaalonderzoek omtrent bio-porselein binnen een BaP (bachelorproef) bij Studio Allossa. Een buitenlamp voor jong en oud geïnspireerd op de natuur.

Met behulp van natuurlijke grondstoffen uit eigen regio maakte ik samen met mijn stagiair Remko aan de hand van eeuwenoude recepten een materie die UV en waterbestendig is. Testen in verschillende weersomstandigheden werden met succes gearchiveerd. Hieruit concludeerden we dat het mogelijk is om het materiaal een lange tijd buiten te houden zonder vervorming te krijgen.

Een combinatie van prototypen met de hand en 3D geprinte mallen leidden tot een tussentijds resultaat. Een hyperbolische parabool bleek niet alleen de lamp een fluïde moderne uitstraling te bezorgen maar ook te zorgen voor stevigheid.

Er zijn drie mogelijke kleurenvariaties in collectie. Blauw staat voor de heldere lucht en water. Geel staat voor de zon en dan is er nog het pure materiaal van het wit bio-porcelein. De kleuren van de lamp in combinatie met het juiste snoer en fitting geeft het geheel een natuurlijke moderne uitstraling voor elk gezin.

https://www.linkedin.com/posts/saartjeallosserie_activity-6998274323358621697-UERw?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Neem contact op

Status

Open for business

Expert op vlak van

Productie & Maakindustrie, Circulaire Product Strategieën, Design & Innovatie, Businessmodellen, Textiel, Consumentengoederen, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Kan helpen met

Kennis circulaire economie, Coaching, Co-creatie begeleiding, Onderzoeken

Gevestigd in regio: West-Vlaanderen

Gerelateerde profielen