Jeroen Jordens

Wie ben ik en wat doe ik

Als senior research engineer bij Flanders Make doe ik onderzoek naar circulaire lijmverbindingen. We ondersteunen bedrijven en doen onderzoek naar de selectie van een duurzame lijm (bv. biogebaseerde lijm of lijm zonder gevaarlijke stoffen), het ontwerp van circulaire lijmverbindingen (bv. door vulstoffen toe te voegen die demontage op het einde van de levensduur mogelijk maken), het optimaliseren van de procesparameters en de demontage van de lijmverbinding op het einde van de levensduur (bv. door inductiewarmte). Op deze manier proberen we de hinderpaal die lijmen vaak vormen voor circulair ecodesign weg te nemen en het mogelijk maken om R-strategiën (Repair, Re-use, Recycle, ...) toe te passen.

Ervaring

Circular Bonding
Jaartal: 2021-2024
Sector en thema:
Met het Circular Bonding-project willen Flanders Make, VITO en BIL inspelen op de groeiende vraag bij ondernemingen naar ondersteuning bij het ontwerp van ontbindbare multi-materiaal verbindingen, die herstel, hergebruik of recyclage toelaten, en hun bijhorende productieprocessen, gebruikmakende van technieken die quasi marktklaar zijn.
https://circularbonding.be/nl

BiDebA
Jaartal: 2024
Sector en thema:
Composietmaterialen leveren een belangrijke bijdrage aan de Green Deal dankzij hun lichte gewicht en hoge sterkte, wat in de transportsector zorgt voor reducties in brandstofverbruik en koolstofemissies. De hoeveelheid composietafval (geschat op 683 kton in de EU in 2025) is aanzienlijk, terwijl de recyclingcapaciteit beperkt is (15%). Het verlengen van de levensduur van composieten door reparatie is daarom essentieel voor een integratie in de circulaire economie. De belangrijkste uitdaging ligt bij de meest gebruikte verbindingsmethode voor composieten, nl. lijmen. Conventionele lijmen hebben twee belangrijke uitdagingen: 1) ze worden voornamelijk geproduceerd
uit fossiele brandstoffen en zijn daarom niet hernieuwbaar, en 2) eenmaal aangebracht, belemmeren ze het losmaken en daarmee verdere reparatie, hergebruik en recyclage. De regio Noordwest-Europa, met het grootste marktaandeel in composieten en lijmen in Europa, is bij uitstek de geschikte locatie om deze uitdagingen aan te pakken.
In dit project streven we ernaar om zo'n circulair reparatieproces voor composieten te ontwikkelen door bio-gebaseerde lijmen zo aan te passen dat ze moeiteloos kunnen worden losgemaakt op commando. Onze vernieuwende aanpak is geïnspireerd op historische, natuurlijke lijmen waarvan de eigenschappen verbeterd werden door oevoeging van natuurlijke additieven, en integreert recent ontwikkelde bio-gebaseerde lijmformuleringen met bestaande technieken en opstellingen voor het losmaken van conventionele lijmen en composietreparatie. Via een demonstratie op een generiek praktijkvoorbeeld, zullen we de toepasbaarheid van onze aanpak voor niet-structurele composietonderdelen laten zien. We richten ons hierbij op de transportsector, de grootste afnemer van composieten, en meer specifiek op bedrijven die betrokken zijn bij het repareren van composieten. Hiermee streven we naar adoptie van deze technologieën en hopen daarmee reparatie en het hergebruik van composieten te bevorderen.

Neem contact op

Status

Open for business

Expert op vlak van

Productie & Maakindustrie, Design & Innovatie, Bouw & Constructie

Kan helpen met

Onderzoeken, Technische ondersteuning

Gevestigd in regio: Limburg

Gerelateerde profielen