Levensduur verlengen? Kijk naar processen en procedures!

donderdag 16 november 2017

Op 26 februari organiseren Plan C, Business & Society en KAURI het Inspirati[e]vent Circulair Aankopen. In de aanloop lichten we enkele interessante cases toe. Nu aan de beurt: het bedrijf Van Os - Sonnevelt dat meubelen, toebehoren en tapijttegels voor beursstanden en events verhuurt en afnemer Kortrijk Xpo. Een verhuurbedrijf staat of valt met een efficiënte logistiek en een lange levensduur van zijn producten. Daarom gaan duurzaam materialenbeheer en economische efficiëntie ook hier hand in hand.

Levensduur x 3

Waar komt het vandaan? Kan je het stapelen? Kan het tegen een stootje? Kan je het demonteren? Kan je het makkelijk repareren? Wanneer bij Van Os - Sonnevelt overwogen wordt om een nieuw artikel in de collectie op te nemen, geven de antwoorden op deze vijf vragen de doorslag. De meubelverhuurder stelde deze vraag in 1976, toen het bedrijf van start ging en hanteert ze ook vandaag nog als belangrijkste duurzaamheidcriterium. “De vraag of een meubel stapelbaar en demonteerbaar is, werd in eerste instantie uit praktische overwegingen gesteld”, licht zaakvoerder Gerard van Os toe. “Als je een beurs of een evenement van meubilair voorziet, spreek je al snel over tafels, stoelen, balies, krukken en folderrekken in veelvouden van tien. En als je dat allemaal samen in één vrachtwagen krijgt, ben je weer net een stukje efficiënter dan een concurrent die daarvoor twee vrachtwagens en een bestelwagen nodig heeft. Eigenlijk zijn we vanaf dag één systematisch op zoek gegaan naar efficiëntiewinst, - lang voor dat soort streven een plaats kreeg in een duurzaamheiddiscours."

"Eigenlijk zijn we vanaf dag één systematisch op zoek gegaan naar efficiëntiewinst, - lang voor dat soort streven een plaats kreeg in een duurzaamheiddiscours."

"Je gaat op zoek naar stevig meubilair dat compact gestockeerd en getransporteerd kan worden, dat makkelijk te onderhouden is en gerepareerd kan worden. Daarna ontwikkel je eigen transportkarren waarmee de artikelen snel op de stand gemonteerd en geleverd kunnen worden door - vaste - medewerkers die weten hoe ze met de spullen om moeten gaan. En je haalt na afloop van het evenement de meubelen zo snel mogelijk terug op om te verhinderen dat er schade ontstaat tijdens de afbraak van de standen. Als je die cirkel goed rond krijgt, verleng je de levensduur van de huurartikel met een factor 3 en dat is eigenlijk de grootste duurzaamheidwinst die je kan boeken. In 1984 hebben we in het kader van een ISO 9001-certificering één en ander vastgelegd in processen en procedures, - steeds met die levensduur als belangrijk richtinggevend principe.

"Als je de logistieke cirkel goed rond krijgt, verleng je de levensduur van de huurartikel met een factor 3 en dat is eigenlijk de grootste duurzaamheidwinst die je kan boeken."

Lege hal

Bij Van Os-Sonnevelt kijken ze net iets anders naar een tafel dan het doorsnee echtpaar in een meubelboulevard. Wanneer overwogen wordt een nieuw model in de verhuurcollectie op te nemen, wordt één exemplaar op de pijnbank gelegd : afwerking en samenstellende onderdelen worden kritisch onder de loep genomen en waar nodig worden aan de fabrikant aanpassingen gesuggereerd die de levensduur verlengen, het gebruiksgemak verhogen of de buitengebruikstelling minder belastend maken.

Die nauwgezette aanpak was ook Kortrijk Xpo niet ontgaan. Het beurs- en congrescentrum organiseert jaarlijks een dertigtal eigen vak- en publieksbeurzen en ontvangt daarnaast talloze gastevenementen van binnen- en buitenlandse organisatoren.

“Elk evenement begint met een grote, lege hal”, licht general manager Saskia Soete De Boosere van Kortrijk Xpo toe. “Elke organisator kleedt de hal volgens eigen specificaties aan en laat dus ook meubilair aanrukken voor de gemeenschappelijke delen en voor de standen van de respectieve exposanten. Dat men bij Van Os-Sonnevelt een brede waaier meubeloplossingen kon leveren die én voldoen aan wat de exposant wil én voldoen aan onze verwachtingen inzake logistieke en operationele efficiëntie, was eerder al een belangrijke troef. Doordat we allebei - als enigen in de branche - een ISO 9001 kwaliteitssysteem hebben, kennen we allebei diezelfde drive om voortdurend de performantie te verbeteren."

"Doordat we allebei - als enigen in de branche - een ISO 9001 kwaliteitssysteem hebben, kennen we allebei diezelfde drive om voortdurend de performantie te verbeteren."

"Naarmate bij Kortrijk Xpo de duurzaamheidstrategie meer diepgang kreeg - mét gevolgen voor de leveranciers waar we mee werken - vonden we in Londerzeel een partner die op dezelfde lijn zat. Zo hebben we samen de schaar gezet in verpakkingsafval en hebben we in onderling overleg een methode ontwikkeld om zinloze, inefficiënte transporten te ontraden. Als het over duurzaamheid gaat, kan het àltijd beter. Wanneer je samenwerkt met een leverancier die datzelfde principe hanteert, kan je af en toe een grote stap vooruit zetten.”

"Als het over duurzaamheid gaat, kan het àltijd beter. Wanneer je samenwerkt met een leverancier die datzelfde principe hanteert, kan je af en toe een grote stap vooruit zetten.”

Evenwichtsoefening

Zowel Van Os-Sonnevelt als Kortrijk Xpo leveren inspanningen om ook de eindgebruiker - bedrijven, verenigingen en individuen die in Kortrijk aan vak- en publieksbeurzen deelnemen - in hun duurzaamheidsdiscours te betrekken. Het is een evenwichtsoefening die veel communicatie en vooral veel geleidelijkheid vergt.

Eindgebruikers in het duurzaamheidsdiscours betrekken is een evenwichtsoefening die veel communicatie en vooral veel geleidelijkheid vergt.

Saskia Soete De Boosere: “De beurzensector is - vooral voor wat standbouw betreft - van oorsprong een tear down & dump activiteit. Vroeger ging alles na afloop van de beurs de container in. Gelukkig pakken we het nu slimmer aan, maar er blijft nog een weg af te leggen. Met repressie alleen - afval duurder maken - kom je er niet ; je moet ook voortdurend sensibiliseren. Dat geldt voor de catering die we in onze hallen aanbieden - geen aardbeien in januari - maar evengoed voor het huurmeubilair.

Vroeger ging alles na afloop van de beurs de container in. Gelukkig pakken we het nu slimmer aan, maar er blijft nog een weg af te leggen.

Gerard van Os: “De meubeldesigners die echt met duurzaamheid in het achterhoofd ontwerpen, zijn helaas nog steeds in de minderheid. Het gebeurt meer dan eens dat ik van een designhit-in-spe denk ‘Ziet er prachtig uit, maar deugt niet’. Je weet dat je morgen van een klant de vraag zal krijgen naar die of die specifieke kruk - of erger nog: naar een schaamteloze kopie - maar dan moet je het been stijf houden. Er wordt in de meubelbranche behoorlijk wat aan green washing gedaan.

Gelukkig zijn er ook een handjevol getalenteerde, jonge ontwerpers die met innovatieve - recycleerbare - kunststoffen aan de slag zijn gegaan en met fraaie designstukken voor de pinnen komen. Eerlijk is eerlijk: voor veel van dat jonge design geldt dat het antwoord op de vraag ‘Is het stapelbaar?’ nogal pijnlijk is, maar tegelijk wordt er op zo’n slimme manier van materialen gebruik gemaakt, dat het je toch nog duurzaamheidswinst oplevert.” "Gelukkig zijn er ook een handjevol getalenteerde, jonge ontwerpers die met innovatieve - recycleerbare - kunststoffen aan de slag zijn gegaan en met fraaie designstukken voor de pinnen komen."

Artikel met dank aan KAURI.  

Op donderdag 26 februari organiseren Plan C, Business & Society en KAURI een Inspirati[e]vent Circulair Aankopen. We zoomen we in op cases en bieden we inspiratie om tot een praktisch circulair aankoopbeleid te komen. Meer weten > Een interessante webpagina over Circulair Aankopen vind je bij het Team Duurzame Ontwikkeling van de Vlaamse Regering.

Deel dit artikel

Geschreven door Sam Deckmyn