Werken aan circulaire kantoorinrichting: Circulaire Businessmodellen

maandag 22 juli 2024

Het Interreg North Sea project ‘CEO’ (Circular Economy Office) onderzoekt hoe kantoorinrichting en -meubilair meer circulair gemaakt kunnen worden. Eind februari organiseerde CEO een eerste stakeholderevent met op het programma onder andere vier interactieve brainstormsessies. De deelnemers discuteerden over: Het Nieuwe Werken, Ecodesign, Opschalen en Circulaire Business Modellen. In dit artikel vatten we de discussies over het onderwerp 'Circulaire Businessmodellen' (CBM) samen. Tijdens deze sessie trachtten we 5 vragen te beantwoorden.

Wat zijn mogelijke circulaire businessmodellen?

Eerst werd de deelnemers gevraagd naar de businessmodellen die circulariteit in de meubelsector zouden kunnen bevorderen. Hier zagen we dat er al veel inspiratie was voor stappen naar meer circulariteit. Hier een aantal van de suggesties:

  • meer partnerschappen
  • meer Design for Disassembly (DFD) waarbij meubels ontworpen worden met demontage in gedachten
  • meer Second Life Design waarbij meubels herontworpen worden met het oog op een tweede leven
  • meer gebruik van duurzame materialen omdat die bijdragen aan de circulaire waardeketen van meubels
  • meer terugkoopprogramma’s om het hergebruik en de recyclage van meubels te stimuleren
  • meer schoonmaak- en onderhoudsdiensten om de levensduur van meubels te verlengen
  • meer Furniture As A Service (FAAS)-aanbieders om hergebruik te bevorderen
  • meer aandacht voor modulariteit van meubilair
  • het toekennen van circular discounts waarbij de restwaarde in de prijs verrekend is
  • het geven van commissies op refurbishment om aan te zetten tot herstellingen en hergebruik

Merken jullie al een verschuiving van eigendom naar gebruik?

Over het algemeen zagen de deelnemers nog geen verandering in de klantvraag. Hoewel er wel aandacht is voor langetermijnkosten, blijft kantoormeubilair over het algemeen eigendom, waarbij de focus ligt op investeringskosten (CAPEX) boven operationele kosten (OPEX). Het meubilair leasen of huren gebeurt nog niet heel vaak.

Kunnen ESG en CSRD circulaire businessmodellen een duwtje in de rug geven?

De nieuwe ESG- en CSRD-initiatieven (Environmental, Social, and Governance en Corporate Sustainability Reporting Directive) zullen circulaire businessmodellen een duwtje in de rug geven, maar in eerste instantie vooral bij grote bedrijven. Die zullen immers meer inspanningen moeten doen om aan duurzaamheidseisen te voldoen en te investeren in circulaire praktijken. Dat kan het bewustzijn rond circulaire praktijken vergroten. Voor kmo’s zal de directe invloed echter beperkt blijven, verwacht men.

Wat is je indruk van de samenwerking in de waardeketen?

Uit de interactieve sessie bleek dat verschillende stakeholders al circulaire businessmodellen testten. Zo getuigden sommigen over partnerships met klanten, waarbij klanten grondstoffen terug inleverden. Anderen vertelden dat ze cultuur van delen en hergebruik bevorderd werd door meer te focussen op functionaliteit in plaats aan eigendom. Er werd aangehaald dat transparantie in de hele waardeketen cruciaal was om de efficiëntie te verhogen. Men had ook al ervaren dat een effectieve ketenregie van essentieel belang is om alle actoren op elkaar af te stemmen. En bijvoorbeeld ook maatwerkbedrijven kwamen hier aan bod: zij hebben veel potentieel om een belangrijke rol te speen in de ontwikkeling en implementatie van circulaire praktijken binnen de industrie omdat ze heel flexibel zijn.

Hoe kan de impact van circulaire businessmodellen gemeten worden?

Impactmetingen omvatten methoden zoals carbon footprint, LCA, CSRD-rapportage en dynamische milieu-impactmodellen. Al deze metingen zijn cruciaal voor het beoordelen van zowel de financiële als de duurzame aspecten van circulaire businessmodellen.

Welke modellen het populairst zullen worden? Het is koffiedik kijken. Maar het staat vast dat het enthousiasme er is om er ook in deze sector werk van te maken!

Op 20/3/2024 organiseerde Interreg de 10de editie van het ‘Europe, let’s cooperate’ samenwerkingsplatform. De deelnemers kregen onder andere een rondleiding op Circuit Antwerpen. We vroegen hen ook welke actiepunten zij prioritair vonden om circulaire kantoorinrichting op te schalen. Binnen het thema ‘circulaire businessmodellen’ (CBM) schoven zij twee actiepunten naar voor, namelijk het bevorderen van partnerschappen en samenwerkingsinitiatieven en ook het stimuleren van innovatie, Design for Disassembly en modulaire ontwerpen.  

Wat is jouw mening? Spreekt dit onderwerp je aan? Wil je meebouwen aan de circulaire economie in Vlaanderen, en met name aan het luik ‘circulaire kantoorinrichting’? Volg het Europese CEO-project (Circular Economy Office): schrijf je in voor de CEO-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van events en initiatieven. 

Deel dit artikel