Verkleinen van je materialenpootafdruk

vrijdag 4 oktober 2024

Iedereen die een huisdier heeft, weet hoe belangrijk het is om goed voor je trouwe viervoeter te zorgen. Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat onze huisdieren ook een ecologische voetafdruk hebben? Of beter gezegd, pootafdruk. Ralphie, de één jaar oude Australische Labradoodle van één van onze medewerkers bij Vlaanderen Circulair, heeft net als elk ander huisdier een impact op het milieu. Gelukkig zijn er tal van manieren waarop je deze impact kan verkleinen en kan bijdragen aan een circulaire economie, zelfs als het gaat om onze geliefde huisdieren.

Waarom duurzaamheid voor huisdieren?

Met onze materialenconsumptie overschrijden we veruit de planetaire grenzen. Dit vraagt om een duurzamer beheer van onze hulpbronnen. Ook onze huisdieren dragen bij aan deze consumptie: van het voer dat ze eten tot de producten die we voor hen kopen, zoals speelgoed, manden en verzorgingsproducten. Door bewustere keuzes te maken in onze aankopen en het gebruik van producten voor onze huisdieren, kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamere wereld.

Hoe maak je duurzame keuzes voor je huisdier?

Onze consumptiekeuzes hebben een enorme invloed op de markt. Als we prioriteit geven aan producten die onze waarden weerspiegelen, zoals circulariteit, kunnen we een verschuiving teweegbrengen naar meer milieuvriendelijke opties. Dit geldt ook voor de manier waarop we zorgen voor onze huisdieren. Hier zijn enkele eenvoudige en effectieve manieren waarop je, net als Ralphie en zijn baasje, kunt bijdragen aan een duurzamere wereld:

tweedehands bench

1. Herbruikbare en tweedehands benodigdheden

Puppy's zoals Ralphie groeien snel. In plaats van nieuwe spullen te kopen, kun je puppybenodigdheden lenen van vrienden of familie. Denk aan tweedehands benches (die bv. aanpasbaar zijn en kunnen meegroeien met je hond zoals deze die we kochten op Facebook Marketplace). Dit bespaart niet alleen geld, maar vermindert ook de vraag naar nieuwe producten en de bijbehorende grondstoffen.

2. Gebruik van wasbare puppypads en biobased hondenpoepzakjes

Bij het trainen van een puppy zijn wasbare puppypads een milieuvriendelijk alternatief voor wegwerpopties. En voor het opruimen van hun behoeftes, kun je kiezen voor biobased poepzakjes. Hiermee stimuleer je de bio-economie en vermijd je fossielgebaseerde plastic zakjes.

3. Lokale en natuurlijke producten

Kies voor natuurlijke snacks zoals Himalaya kaasstokken, koffieboomwortel, olijfhouten stokken, konijnenoren of geweien. Je kunt ook een eierschaal vermalen en aan het voer van je hond toevoegen; eierschalen zijn een uitstekende bron van calcium, wat belangrijk is voor sterke botten en tanden. Deze keuzes zijn niet alleen goed voor je hond, maar ook voor de planeet. Bij het kopen van nieuwe spullen kun je prioriteit geven aan lokale producten die zijn gemaakt van gerecyclede of biogebaseerde materialen, zodat je je ecologische “pootafdruk” minimaliseert!

4. Koop in grootverpakking

Door hondenvoer in grotere verpakkingen te kopen, verminder je de hoeveelheid verpakkingsafval. Minder verpakking betekent minder plastic in onze ecosystemen.

5. Duurzame alternatieven voor vlooien- en tekenpreventie

In plaats van chemische behandelingen kun je kiezen voor milieuvriendelijke alternatieven, zoals keramische halsbanden. Deze bieden bescherming zonder schadelijke chemicaliën en zijn daardoor veiliger voor zowel je huisdier als het milieu.

Ralphie als puppy

draagzak van een vriendin in bruikleen

6. Creatieve DIY-speeltjes

Ralphie houdt van spelen, maar dat hoeft niet altijd met nieuw speelgoed te zijn. DIY-speeltjes van oude kleding of natuurlijke materialen zijn net zo leuk. Zo kun je van lege wc-rollen voerpuzzels maken, en oude T-shirts of lakens zijn perfect om een snuffelmat van te maken. Dit vermindert de noodzaak om steeds nieuwe spullen te kopen en stimuleert creativiteit. Wil je je hond toch verrassen met een nieuw speeltje, kijk dan eens bij de kringloopwinkel. Zo ben je duurzaam bezig, en je hond zal het niet merken dat het speeltje al een tweede leven heeft!

7. Niet meer nodig? Geef het een tweede leven!

Soms komt het voor dat je huisdierbenodigdheden niet meer nodig zijn, bijvoorbeeld omdat je huisdier moet overstappen op ander voer of wanneer je dier overlijdt. Realiseer je dat deze spullen vaak nog goed bruikbaar zijn. Ongeopende voerverpakkingen kun je doneren aan een dierenvoedselbank of dierenasiel. Ook manden, kattenbakken en speeltjes kunnen hier vaak goed terecht. Daarnaast zijn er op sociale media verschillende marktplaatspagina’s waar je dierenbenodigdheden kunt aanbieden. Voordat je iets weggooit, overweeg om het op deze manier een tweede leven te geven en zo verspilling te voorkomen.

Innovatie duurzame opties voor huisdieren

De markt beweegt en duurzame innovaties voor huisdieren groeien snel! Steeds meer bedrijven zetten zich in voor een circulaire toekomst, waarbij ze producten aanbieden die zowel kwalitatief hoogwaardig zijn als een lagere impact hebben op het milieu.

Pino bowls: Deze duurzame voer- en drinkbakken zijn gemaakt van zand en staan garant voor premium kwaliteit gedurende de volledige levensduur van je huisdier. Elk stuk wordt met de hand vervaardigd in België, in een sociale werkplaats waar vakmanschap en duurzaamheid voorop staan. Dit betekent niet alleen een uniek product voor jouw huisdier, maar ook een positieve bijdrage aan de maatschappij.

Ogoose: Met een focus op duurzaamheid en diervriendelijkheid, maakt Ogoose gebruik van gerecyclede materialen en stoffen om comfortabele, hoogwaardige bedden te produceren. De bedden zijn ontworpen met compartimenten die doorzakking voorkomen, waardoor ze langer meegaan. Daarnaast biedt Ogoose de mogelijkheid om extra vulling te kopen om de kussens op te frissen en hun zachtheid en ondersteuning te behouden. De kussens worden met zorg in België gemaakt, waarbij modulariteit centraal staat en je de flexibiliteit hebt om versleten onderdelen aan te passen of te vernieuwen zonder het hele bed te vervangen.

Samen circulair met mens én dier

Als we bewuster omgaan met de keuzes die we maken voor onze huisdieren dragen we bij aan een duurzamere toekomst. Het gaat erom dat we stap voor stap onze gewoontes aanpassen en zo steeds dichter geraken bij een circulair Vlaanderen. Elk klein gebaar telt. Of het nu gaat om het kiezen van biologische snacks, het lenen van puppybenodigdheden, of het maken van creatieve speeltjes thuis, samen kunnen we een verschil maken.

Doe mee met Ralphie en zijn baasje en ontdek hoe je jouw huisdier een duurzaam leven kunt geven zonder in te boeten aan liefde en zorg!

Instagram: @ralphie.australianlabradoodle

Collega Alexandra met haar puppy

Deel dit artikel