The secret is in de mix

maandag 17 juni 2024

Matchmaking event voor bedrijfsmatig textiel en professionele kleding.

Buyer meets Supplier – 11 juni 2024 – Leopoldskazerne, Gent

Wat hebben de haven, spoorwegen, luchtvaart, politie, het Belgische leger, supermarkten, de bouwsector, de chemische industrie en zorgsector met elkaar gemeen?
Ze gebruiken allemaal bedrijfstextiel, zoals uniformen, werkkledij, beschermkledij, linnen … En gooien dat allemaal regelmatig weg. 

De leden van MoTIV en Vlaanderen Circulair ontvingen 11 juni 2024 meer dan 100 aankopers, aanbieders en facilitatoren op een matchmaking event voor bedrijfsmatig textiel en professionele kleding. Events als deze zijn een manier om expertise te delen en met veel plezier deelden Creamoda, Fedustria, FBT, Centexbel, IVOC, Cobot, TFTC en EROV hun aanbod en ondersteuning. 
Er werden instrumenten en guidelines voorgesteld die de ontwikkeling van deze circulaire producten ondersteunen, die helpen om lastenboeken op te stellen en laatste circulaire ontwikkelingen werden gepresenteerd. Ook doeners in het werkveld kregen de kans hun nieuwste ontwikkelingen op vlak van circulair ondernemerschap te presenteren. Benieuwd naar meer? Ontdek onze Doeners in Vlaanderen.

Karla Basselier, CEO van Fedustria, opende de plenaire sessie met cijfers over de groei in onze textielindustrie, maar ook met de noot dat er heel wat uitdagingen op ons afkomen. 

Ayko Rappé (Möbius) situeerde de Werkagenda Maakindustrie in het circulair landschap. 

Alexandra Vandevyvere en Evelyn Lafond (Vlaanderen Circulair) lijsten op welke guidelines en websites je bedrijf kunnen ondersteunen om circulair aan te kopen. Je vindt ze in de pdf of op de website van circulair aankopen.

Dr. Green and his family (Utexbel) klinkt als een verhaaltje, maar het is de start van een circulaire business waarbij ziekenhuiskledij wordt verzameld en als grondstof in de spinnerijen en weverijen wordt gebruikt om opnieuw kwalitatieve ziekenhuiskledij te maken. 

Edwin Maes van kenniscentrum Centexbel bracht heel overzichtelijk de do’s & don’ts wat betreft het opstellen van een lastenboek

Gerlinde Verherbrugghen (Sustainable Yarns) verraste ons niet alleen op haar stand met een kleurig kunstwerk van klimaatvriendelijke tapijtstalen, maar ook met een Spotify lijst met kleurige songs en de woorden: “the secret is in de mix”.

Om circulair te ondernemen kan je niet focussen op één aspect, het is een mix van o.a. gerecycleerde content, producten met lange levensduur, circulaire groei en CO2 vermindering.

Gerlinde Verherbrugghen (Sustainable Yarns)

Alexander Lemmens (Het Facilitair Bedrijf) liet ons zien hoe je met behulp van de MVOO-criteriatool snel de meest recente criteria voor Maatschappelijk Verantwoorde OverheidsOpdrachten voor je bestek verzameld. Deze teksten kan je na eventuele aanpassingen en aanvullingen overnemen in je bestektekst. Vers van de pers. Probeer de tool zeker uit!

Het FTIlab+ van HoGent voert niet alleen onderzoek naar nieuwe materialen zoals hennep, maar kan voor bedrijven kwaliteits- en comforttesten uitvoeren op textiel of prototypes maken. 

Frederik Dormaels (FBT) loopt met ons door de aankoopwegwijzer die recent geupdate werd. Voor elke fase en elk onderwerp krijg je een overzicht wat je als aankoper kan vragen. 

Lieve Debever van Purfi, Concordia Textiles Group toont hoe ze met subsidiebudget van Vlaanderen Circulair Post-consumptie afval omzetten in kwaliteitsvolle hoeslakens voor duurzame circulatie in de zorgsector. Het project REJUTEX4CARE en andere relevante projecten kan je opvolgen via de website

Graag meer weten over circulair bedrijfsmatig textiel?
Download hier alle presentaties van het event!

Download de presentaties >

Deel dit artikel