Matchmaking event 'Researcher zkt vraag' gaf vonken

vrijdag 20 september 2024

Leuven, 10 september 2024CE Center en Vlaanderen Circulair organiseerden met groot succes een matchmaking event onder de noemer 'Researcher zkt vraag'. Dit evenement, dat plaatsvond op de campus van het Departement Materiaalkunde van de KU Leuven, bracht 76 onderzoekers en belanghebbenden samen om onderzoeksvragen en -aanbod binnen de circulaire economie te koppelen.

Facilitatie van CE via onderzoek centraal

De output van het matchmaking event zal mee de dynamische onderzoeksagenda voor de Hefboom Onderzoek bepalen. Deze agenda wordt voortdurend geactualiseerd in functie van de generieke behoeftes van de Werkagenda’s en Hefbomen en biedt ruimte voor zowel fundamenteel als toegepast onderzoek, en gaat ook breder op zoek naar de kruisbestuiving tussen beleid, wetenschap en actie. We focussen vooral op onderzoek en vragen waarin oplossingen, beleidsmaatregelen, waardeketens en sectoren worden geanalyseerd en gemonitord op hun bijdrage aan de circulaire economie, om zo nieuwe opportuniteiten en uitdagingen te detecteren.

De hefboom vertrekt vanuit het huidige onderzoekslandschap en gaat na op welke punten er al kritieke massa is, maar ook welke onderzoeksvragen blijven liggen. Daarnaast kijkt de hefboom ook welke kennisbehoeftes nog niet voldoende ingevuld worden. Vanuit die bril wil de hefboom de bestaande sterktes van Vlaanderen in the picture zetten en verder uitbouwen. Daarenboven willen we de leemtes invullen door mensen bij elkaar brengen, noden onder de aandacht brengen en eventuele financiering te zoeken. Tot slot focussen we op matchmaking richting beleid en werkveld om zo CE verder te faciliteren aan de hand van onderzoek.

Matchmaking sessies

In een eerste reeks van parallelle sessies konden de vraagstellers hun vraag pitchen aan de onderzoekers. De vragen waren divers van ‘Hoe kunnen we onze klanten motiveren om duurzaamheidsaanbevelingen te volgen?’ tot ‘ Zijn er indicaties dat het herstellen van elektro leidt tot minder nieuwkoop?'  

In de tweede reeks van matchmaking sessies was het de beurt aan de onderzoekers om aan de hand van een poster hun onderzoek te verduidelijken. Onderzoekers van de UCLL, UGent, KU Leuven, AP Hogeschool, VUB, Thomas More Hogeschool,  … tekenden present. 

De grote opkomst was een duidelijk teken van het groeiende enthousiasme rondom circulaire economie. De lokalen van het departement Materiaalkunde galmden en knetterden als nooit tevoren door de levendige gesprekken tussen vragers en onderzoekers, maar ook tussen onderzoekers onderling. Dit toont aan dat er een sterke behoefte is aan samenwerking en kennisdeling binnen dit domein.

What’s next?

Brigitte Mouligneau ronde het matchmaking event af met een oproep om de verbinding te blijven opzoeken, tussen de theorie en de praktijk en over onderzoeksinstellingen heen. De korte enquête na het event gaf alvast aan dat veel waardevolle connecties plaatsvonden door het samenbrengen van de partijen, maar ook dat enkele thema’s extra aandacht verdienen in de onderzoeksagenda. Een vervolg op dit succesvolle evenement ligt in het verschiet; een formule die smaakt naar meer!

Heb je zelf een kennisvraag die je graag onder de aandacht brengt, of ben je op zoek naar hoe jouw onderzoek de Vlaamse CE transitie mee kan ondersteunen, laat van je horen via https://vlaanderen-circulair.be/nl/onze-aanpak/hefbomen/doe-mee.

Deel dit artikel