We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
woensdag 18 maart 2020
Vorige week woensdag lanceerde de Europese Commissie een nieuw actieplan voor de circulaire economie. Het wordt een van de belangrijkste bouwstenen van de nieuwe Europese Green Deal. We geven een samenvatting van zowel de Europese als de Vlaamse plannen rond circulaire economie.
Het nieuwe actieplan bevat maatregelen gericht op de hele levenscyclus van producten, en wil vooral:
Het nieuwe plan bouwt voort op het werk dat sinds 2015 is verricht, en is toegespitst op ontwerp en productie voor een circulaire economie.
Hieronder geven we een samenvatting (op basis van EU-berichtgeving en eigen verwerking).
De Europese regels voor ecodesign (Ecodesign-richtlijn) zullen verruimd worden voorbij energie-vereisten, naar bredere circulariteitsvereisten. De Commissie wil met die richtlijn én aanvullende initiatieven volgende zaken realiseren:
Consumenten krijgen toegang tot betrouwbare informatie over onder meer de repareerbaarheid en de duurzaamheid van producten. Dat moet consumenten helpen om duurzame keuzes te maken. Europese consumenten krijgen een “recht op reparatie”.
Daarom zal de Commissie:
Circulariteit maakt deel uit van een bredere omslag van de industrie naar klimaatneutraliteit en concurrentievermogen op de lange termijn. Het kan binnen de waardeketens en productieprocessen aanzienlijke besparingen opleveren, extra waarde genereren en economische kansen creëren.
Daarom zal de Commissie:
Sommige sectoren krijgen extra aandacht omwille van hun impact of de circulaire kansen die er liggen. De maatregelen voor deze sectoren worden verweven in de ruimere Europese Green Deal.
De nadruk zal liggen op het voorkomen van afval en de omzetting ervan in hoogwaardige secundaire grondstoffen. Die nieuwe grondstoffen moeten een plaats krijgen in een goed functionerende markt voor secundaire grondstoffen. De Commissie legt ook de export van afval uit de EU aan banden.
De maatregelen in het kort:
Je vindt meer details over het plan en de verdere stappen in de uitvoering op de website van de Europese Commissie.
Ook in Vlaanderen staat het beleid niet stil. In het regeerakkoord 2019-2024 van de Vlaamse regering komt de circulaire economie ruim aan bod. Vlaanderen streeft naar een maximale circulaire economie en legt daarbij sterk nadruk op partnerschap tussen bedrijven, kennisinstellingen, middenveld en overheden en wil voldoende ruimte voor experimenten bieden. Circulaire economie zit als thema verweven in beleidsmaatregelen van heel wat beleidsomeinen: landbouw, voeding, economie, milieu, omgeving...
Specifiek onder de kopjes 'Afval en circulaire economie' en 'Circulaire samenleving' vinden we volgende klemtonen:
Vlaanderen Circulair blijft het centrale platform binnen Vlaanderen voor circulaire economie. Omwille van de sterkere verwevenheid van circulaire economie in verschillende beleidsdomeinen, stelt het regeerakkoord ook het volgende in het verschiet:
Deze 'doorstart' van Vlaanderen Circulair staat op dit moment nog volop in de steigers.
Een overzicht van wat wij tot nu toe deden vind je in onze Terugblik. We ontwikkelden een ruime werking rond de circulaire economie binnen en buiten de Vlaamse overheid. In partnerschap met de lokale overheden, ondernemers, onderzoeksinstellingen, financiers, middenveld en burgers zetten we de ingeslagen weg vol overtuiging verder.
In een aflopend project bij de zorgorganisaties Zorgband en Curando rond het meten van voedselverliezen, is vastgesteld dat een deel van de bereide voeding, niet wordt geconsumeerd. Zo gaat een gedee…
De Vlaamse Overheid zet via voedselhubs actief in op de herverdeling van voedseloverschotten naar mensen in kansarmoede. Om optimaal te werken, moeten die voedselhubs ingebed zijn in een netwerk van …
In Vlaanderen produceren supermarkten jaarlijks naar schatting zo’n 48.000 ton eetbare voedselreststromen. 95% hiervan wordt als afval afgevoerd. Toch zijn ze geschikt als voeder voor insecten. Die k…