‘Ik wil impact hebben’

maandag 27 juni 2022

In 2019 lanceerden we Traject circulair curriculum. Daarmee kunnen instellingen voor hoger onderwijs hun volledige curriculum screenen op duurzaamheid en circulaire economie. UCLL stapte erin en schakelde meteen een versnelling hoger. Ze verrijkte haar BaNaBa Advanced Business Management met een module ‘Circulair Ondernemen’ . De eerste lichting studeert nu af. En Miguel Goedseels, een van de studenten, deed vorige week zijn laatste stagedag bij Vlaanderen Circulair. Een kennismaking.

Miguel: ‘Na mijn middelbaar startte ik met een opleiding waarbij ik al na twee maanden afhaakte. De rest van dat jaar trok ik naar Canada om vrijwilligerswerk te doen. Voor wilde dieren zorgen. Ik kwam terecht in een organisatie die over weinig middelen beschikte, en toch een grote impact had op haar omgeving. De visie, de inzet, het engagement, de voldoening die je hebt als je écht het verschil kan maken. Ik vond het een heel verrijkende ervaring om mee te maken dat het ook zo kan. Dat de wereld niet alleen draait om grote bedrijven, grote verhalen en groot kapitaal.’

Business doen op een andere manier

‘Terug thuis, zocht ik een opleiding met internationaal perspectief die me in staat zou stellen om ook iets positiefs te betekenen. Ik koos voor International business management aan UCLL, een kleurrijke richting met studenten van over de hele wereld. Tijdens mijn stage in het laatste jaar kwam ik in een bedrijfsomgeving terecht die mijn ogen opende. De omgeving voelde als een scam. De targets, de manier van zakendoen… Dit was niet de wereld waarin ik wou werken. Hun visie was niet waaraan ik wou meebouwen.’

‘Ik ging op zoek naar een optie waar ik wél achter kon staan. Zo kwam ik op het spoor van de BaNaBa Advanced Business Management en zijn module ‘Circulair Ondernemen’. Na een half jaar les, volgde een half jaar stage. Ik wou die in een zo relevant mogelijke omgeving doen. Een docent suggereerde Vlaanderen Circulair. En ik heb niet getwijfeld.’

Circular Ambassador Program op de rails

‘De voorbije maanden heb ik volop kunnen meewerken aan het uittekenen van het Circular Ambassador Program. Mijn stage startte op Valentijn – geef toe, mooier kan niet (lacht) – net nadat de partners voor het project gekozen waren. Ik heb meegewerkt aan de merk- en communicatiestrategie voor het programma, deed een literatuurstudie over gedragsverandering om erin op te nemen, zocht cases, … Daarnaast hielp ik ook met allerlei educatieve projecten in scholen, zoals de intensieve driedaagse brainstorming ‘Duurzame campus’ die we in maart hadden met de studenten van Hogeschool VIVES.’

‘Mijn stage is voorbijgevlogen. Het was boeiend om te kunnen werken in het hart van het netwerk dat in ons land uitgebouwd wordt rond circulaire economie. Veel mensen doen misschien smalend over ambtenaren. Dat ze niet werken. En zeker niet te veel of te enthousiast. Maar de drive die ik in het team van Vlaanderen Circulair meemaakte, was aanstekelijk. Iedereen werkt constant in hoogste versnelling. Het engagement is enorm. En ook de toegankelijkheid is groot. Het is een heel aangenaam team om mee te werken.’


Foto: Stein Janssens (Vlaanderen Circulair) en Miguel Goedseels

Mee het systeem veranderen

‘Wat volgt? Nog een opleiding (lacht). Aan de VUB deze keer. Een Master of science in de bedrijfskunde. Zo wil ik nog sterker in mijn schoenen staan en nog meer kennis en credibiliteit uitbouwen om van binnenuit mee te werken aan een verandering van het systeem. Aan een circulaire economie. Want die is nodig om de toekomst écht beter te maken.’

Veel succes Miguel! We zijn er zeker van dat we je nog van jou zullen horen.

Deel dit artikel