Herziening EVOA

maandag 1 juli 2024

De meest recente editie van Plastics Matter, gehouden op 30 mei en traditioneel georganiseerd door essenscia en Denuo, stond in het teken van wet- en regelgeving. Een belangrijk onderwerp dat aan bod kwam was de herziening van de Verordening inzake de Overbrenging van Afvalstoffen (EVOA - Waste Shipment Regulation). In deze blog bespreken we wat er verandert door de EVOA-update en gaan we dieper in op de bedenkingen en bezorgdheden die er bij de sprekers en deelnemers leefden.

Herziening EVOA

Op 27 februari heeft het Europees Parlement de herziening van de Verordening inzake de Overbrenging van Afvalstoffen (EVOA - Waste Shipment Regulation) goedgekeurd. Deze herziening verstrengt de regulering van afvalexport om te verzekeren dat afval binnen de EU duurzaam wordt verwerkt.

De bedoeling van de OVOA-update is het verminderen van plastic afval en het stimuleren van de circulaire economie. Een belangrijk middel daarvoor is het verbeteren van digitale procedures om illegale afvaltransporten te bestrijden. Maar, er zijn nog enkele bezorgdheden en bedenkingen rondom deze nieuwe regels.

Exportbeperkingen

De herziene EVOA voorziet exportbeperkingen met niet-EU-landen zonder onderscheid te maken tussen verschillende afvalstromen, materialen en markten. Dit kan problematisch zijn voor gerecycleerde materialen zoals papier en schroot, die als grondstoffen op internationale markten worden verhandeld. Europa heeft onvoldoende vraag naar deze materialen, wat kan leiden tot een afname van recyclageniveaus en -activiteiten.

Plastic Afval

Er zijn inspanningen nodig voor efficiënter beheer van plastic afval in Europa. Een volledig verbod op de export van plastic zonder voldoende afzetmogelijkheden binnen Europa kan Europese plastic recyclers ernstige schade toebrengen. De sector vreest dat zonder toegang tot internationale markten, veel gerecycled plastic geen bestemming zal vinden binnen Europa zelf. Ze houden liever de ketens kort zodat materialen lokaal hergebruikt worden.

Traceerbaarheid en effectiever recycleren van verpakkingen

Een belangrijk onderdeel van de discussie gaat over traceerbaarheid en effectieve recycling van commerciële en industriële verpakkingen. Het waarborgen van deze traceerbaarheid is cruciaal om te zorgen dat verpakkingen efficiënt gerecycled worden en dat afvalstromen goed beheerd worden. Dit helpt niet alleen bij het voldoen aan regelgeving maar bevordert ook het hergebruik van materialen.

End-of-Waste status voor mechanische recylage van thermoplasten

De 'End-of-Waste' (EoW) status zorgt ervoor dat afval na verwerking en certificering niet langer als afval wordt beschouwd maar als een secundaire grondstof. Dit moet het recyclen en hergebruik van materialen stimuleren. Tegelijkertijd vormen deze criteria een uitdaging voor de recyclagebedrijven die nu moeten aantonen dat hun materialen voldoen aan Europese standaarden voor productregelgeving.

Recent heeft het Joint Research Center (JRC) een studie overgemaakt aan de Europese Comissie die focust op mechanische recyclage van thermoplasten. Daarin zijn aanbevelingen geformuleerd die de End of Waste criteria verduidelijken en welke omslagpunten in de verwerkingsketen daarbij belangrijk zijn. 

End-of-Waste: nood aan verduidelijking en harmonisering

De herziening van de EVOA brengt aanzienlijke veranderingen en heel wat uitdagingen met zich mee voor verschillende sectoren binnen Europa's circulaire economie.

Hoewel strengere regels kunnen helpen bij het bestrijden van illegale afvaltransporten, brengen ze ook onzekerheid met zich mee voor bedrijven die afhankelijk zijn van internationale markten voor hun gerecyclede producten.

Daarnaast hebben de richtlijnen verduidelijking nodig die recyclage bedrijven kunnen ondersteunen om te voldoen aan de nieuwe eisen.

Er is nood aan vereenvoudigde regelgeving voor recyclagebedrijven die binnen Europa handel willen drijven. Vandaag lopen onze recyclage bedrijven aan tegen complexe regionale en nationale wetgeving en de diverse beoordelingskaders voor End-of-Waste die elke lidstaat apart ontwikkelde. Om verstoringen in Europese afvaltransporten te voorkomen, is er nood aan een versnelde invoering van Europese End-of-Waste regelgeving die zorgt dat de regels geharmoniseerd worden  geïmplementeerd binnen alle lidstaten.

 

 

Deel dit artikel