We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
vrijdag 29 november 2024
Op 26 november 2024 kwamen meer dan 100 deelnemers samen om aan de slag te gaan met circulariteit in de voedingsketen. Vlaanderen Circulair, Fevia Vlaanderen en Agentschap Landbouw & Zeevisserij hadden heerlijk inspirerende sprekers in petto. Veel waardevol onderzoek, maar ook boeiende praktijk kwamen aan bod tijdens de 6 parallelle sessies. De interactieve sessies gaven veel gesprekstof wat nog nazinderde tijdens de receptie.
Na een heerlijke lunch konden we van start met een boeiende keynote die vertrok vanuit onderzoek. Wat is er nodig voor een circulaire voedselketen en hoe kunnen we deze bereiken in Vlaanderen.
Informatieve sessie over elementen van duurzaamheidsrapportage en hoe dit bij kan dragen tot meer circulariteit.
Wat is circulaire landbouw? Hoe zou dat er kunnen uitzien in de praktijk? Hoe stimuleren we samenwerking tussen landbouw en andere actoren?
Overheidsopdrachten zijn een belangrijke driver voor duurzame aankopen. Onlangs lanceerde de Vlaamse overheid haar MVOO-criteriatool. Hoe ga je hier mee aan de slag en hoe organiseer je de dialoog met cateringbedrijven?
Het inzetten van reststromen om tot nieuw producten te komen, vraagt een flexibiliteit op niveau van logistiek en techniek. Welke technologie bestaat er om de wisselende volumes te monitoren en vraag een aanbod te matchen?
De diervoedersector wil tegen 2030 40% van de gebruikte grondstoffen uit nevenstromen halen. Welke opportuniteiten vallen hier te rapen?
Samenwerking is essentieel om tot meer circulariteit te komen, maar hoe komt het dat het zo moeilijk blijft om over het muurtje te kijken en allianties aan te gaan met ketenpartners. Enkele bedrijven geven ons hun inzichten over hoe je zo’n ketenaanpak vorm geeft.