Event: De circulaire transitie in de praktijk

woensdag 10 mei 2023

Op 3 mei 2023 organiseerde Vlaanderen Circulair, Departement WSE en de Koning Boudewijnstichting samen een interactieve casemarkt om de (sociaal-)circulaire doeners in Vlaanderen in de kijker te zetten. Zo toonden we 'De circulaire transitie in de praktijk' en brachten we diverse partijen samen om het sociaal-circulaire netwerk nog verder te versterken.

De VC-projectgoep (sectorfederaties, kennis-instellingen, werkagenda-trekkers, ...), de VC-stuurgoep (kabinetten, departementen, ...) en sociaal-circulaire hubs beleefden circulariteit tijdens een inspirerende casesmarkt. Binnen elke werkagenda vertegenwoordigden een aantal straffe circulaire doeners de acties die worden genomen om de circulaire transitie werkelijkheid te maken. 

Proeven en beleven

Werkagenda's en hefbomen, een gekende structuur waarin Vlaanderen Circulair aan de slag gaat om verandering te faciliteren. Procedures en theorie maakten plaats voor tastbare circulaire projecten waarin de deelnemers in geuren en kleuren (alsook smaken bij werkagenda voedselketen) de praktijk konden beleven. Ze werden ook actief gestimuleerd om te kijken hoe ze huidige cases kunnen boosten en waar er nog drempels liggen. Benieuwd om te lezen hoe de tentoongestelde cases zelf het circulaire traject ervaren? Lees hier de gesprekstarters van de inspirerende doeners.

Sociaal-circulaire hubs

Jobs en skills spelen ook een belangrijke rol in de transitie naar circulariteit. De sociale economie is hier alvast een voortrekker om herstel en hergebruik meer te faciliteren. In het plenaire gedeelte kregen we meer inzicht over de werking van sociaal-circulaire hubs die op lokaal niveau doeners steunen. Drie hubs kregen samen met een sociaal-circulaire doener het podium om de best practices en verwezenlijkingen binnen de werkagenda's toe te lichten. Je vindt de presentaties van het plenaire gedeelte hier terug.

Ben je benieuwd naar de foto's van het event? Je vindt ze op Flickr account van Vlaanderen Ciruclair.

Deel dit artikel

CATEGORIEEN

Actua