Circulair Bouwen: omarm de toekomst

maandag 26 augustus 2024

Circulair bouwen is niet zomaar een trend; het is een slimme keuze voor nu en later. Het biedt een frisse blik op de bouwsector met voordelen die verder reiken dan het milieu. Denk aan kostenbesparing, innovatie en het toevoegen van langdurige waarde. Ontdek de praktische kant van circulair bouwen, laat je inspireren door de succesverhalen en zie hoe eenvoudige tips je kunnen helpen om slimme, toekomstbestendige keuzes te maken. 

Waarom Circulair Bouwen? 

Duurzaamheid als noodzaak 

Onze planeet kampt met schaarste aan grondstoffen en toenemende milieuproblemen. Traditionele bouwmethoden dragen hieraan bij door hun lineaire karakter: grondstof winnen, gebruiken en afval produceren. Circulair bouwen doorbreekt deze cyclus door materialen herbruikbaar te maken en afval te minimaliseren. Het zorgt ook voor een grotere onafhankelijk van supply chains buiten Europa. Denk aan de grote bevoorradingsproblemen tijdens COVID of met de oorlog in Oekraïne. 

Economische voordelen 

Daarnaast kan circulair bouwen aanzienlijke kostenbesparingen opleveren op lange termijn. Materialen worden efficiënter gebruikt, wat leidt tot minder verspilling en lagere materiaalkosten. Bovendien kunnen gebouwen ontworpen worden voor demontage, waardoor onderdelen opnieuw ingezet kunnen worden in toekomstige projecten. 

Innovatiekracht 

Door circulaire principes toe te passen, positioneer je jezelf als iemand die “mee” is met de innovaties in de sector. Dit trekt niet alleen klanten aan die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, maar opent ook deuren naar nieuwe markten en samenwerkingsmogelijkheden. 

Praktische stappen naar Circulair Bouwen 

1. Begin met een verkenning 

Een eerste stap is het verkennen van de vele beschikbare informatie en voorbeelden van bouwbedrijven en architecten die al meer circulaire principes toepassen. Ga samen met je collega’s door de website en praktische handleidingen van Vlaanderen Circulair, zoals de praktijkgids Circulair Bouwen. Schrijf je in op onze linkedin groep Circulair Bouwen Vlaanderen en volg gespecialiseerde opleidingen. Door samen met je collega’s en bouwpartners te praten over de mogelijkheden en uitdagingen van circulariteit, kun je de transitie binnen je organisatie soepel en effectief mee ondersteunen.  

2. Kies voor toekomstgericht ontwerp 

Toekomstgericht of veranderingsgericht bouwen betekent dat we capaciteit voor verandering inbouwen. Op deze manier kan een gebouw zich aanpassen aan de veranderende noden van de mensen die erin wonen, werken en leven. Een toekomstgericht gebouw kan inspelen op maatschappelijke uitdagingen zoals vergijzing, mobiliteit, nood aan meer scholen, ... en ecologische uitdagingen zoals het veranderende klimaat, uitputting van grondstoffen, schaarse open ruimte, ... Bovendien houdt een toekomstgericht gebouw langer zijn vastgoedwaarde. Een goed doordacht circulair ontwerp houdt rekening met herbruikbaarheid, flexibiliteit en onderhoudsgemak. Het stelt ons in staat om materialen en componenten zo te kiezen dat ze eenvoudig gedemonteerd en opnieuw gebruikt kunnen worden, wat leidt tot minder afval en efficiënter gebruik van grondstoffen. Door vanaf het begin circulaire principes toe te passen, kunnen we gebouwen creëren die niet alleen milieuvriendelijk zijn maar ook economisch voordelig op lange termijn. 

3. Gebruik duurzame materialen 

Circulaire materialen spelen een cruciale rol in het verduurzamen van de bouwsector. Deze materialen zijn ontworpen om hergebruikt of gerecycleerd te worden, waardoor ze bijdragen aan een gesloten kringloop en minimalisering van afval. Hergebruiken van bouwmaterialen staat nog in de kinderschoenen maar heeft zowel economische als milieuvoordelen. Belangrijk daarbij is dat bij afbraak of ontmanteling van een gebouw de materialen zorgvuldig worden geselecteerd om zonder kwaliteitsverlies opnieuw te worden ingezet. Hernieuwbare biobased materialen spelen ook een sleutelrol; ze zijn niet alleen duurzaam, maar verminderen ook de CO2-uitstoot gedurende hun levenscyclus. Door deze circulaire materialen te gebruiken, verkleinen we de ecologische voetafdruk en verminderen we de afhankelijkheid van nieuwe, primaire grondstoffen. 

4. Werk samen met alle partners in het bouwproject 

Samenwerking met alle partners in een bouwproject is cruciaal voor het succes van circulair bouwen. Architect, aannemer, studiebureau, opdrachtgever, materiaalleverancier, … allemaal hebben ze een belangrijke rol in het circulaire bouwproces. Maar ook minder voor de hand liggende partners, zoals verzekeringsmaatschappijen, moeten best vroeg in het ontwerp- en bouwproces betrokken worden om eventuele knelpunten, zoals inzetten van hergebruikte materialen, weg te nemen. Open communicatie en duidelijkheid over doelstellingen en risico's, maken bouwen volgens circulaire principes een sterk gezamenlijk project. Voor meer informatie over de verzekerbaarheid in circulaire bouwprojecten kun je terecht op deze pagina

Succesverhalen uit de bouw

 

Circulaire Aanbouw in Evere

Een opmerkelijk voorbeeld van circulair bouwen is te vinden in het project "Circulaire Aanbouw in Evere". Dit innovatieve initiatief richt zich op de renovatie en uitbreiding van een bestaande woning, waarbij gebruik wordt gemaakt van hergebruikte en duurzame materialen. Het project illustreert hoe circulaire principes kunnen worden toegepast op kleinschalige residentiële bouwprojecten. Door materiaalstromen zorgvuldig te beheren en te kiezen voor modulaire componenten, heeft dit project niet alleen de ecologische voetafdruk aanzienlijk verminderd maar ook economische voordelen gerealiseerd. De bewoners profiteren nu van een energie-efficiënte woning die flexibel kan worden aangepast aan toekomstige behoeften zonder extra milieubelasting. Meer informatie over dit inspirerende project vind je hier. 

Gerecycleerde Passiefwoning 

Een indrukwekkend voorbeeld van circulair bouwen is de gerecycleerde passiefwoning, waar een recent gebouwde passiefwoning werd gedemonteerd en hergebruikt om een nieuwe energiezuinige woning te creëren. Dit project toont aan hoe innovatieve bouwmethoden en circulaire principes kunnen leiden tot duurzame oplossingen zonder in te boeten op comfort of energie-efficiëntie. Door materialen uit de oorspronkelijke woning zorgvuldig te hergebruiken, werd niet alleen afval geminimaliseerd, maar ook aanzienlijke kosten bespaard. Meer over dit inspirerende project lees je hier. 

Het nieuwe normaal in de bouwsector 

Het overstappen naar circulaire bouwmethodes vraagt om verandering én inzet—maar biedt tegelijkertijd ongekende kansen! Door strategisch samen werken binnen sector én leren vanuit succesvolle voorbeelden kunt ook jouw bedrijf profiteren zowel economisch als ecologisch! Maak vandaag nog stap richting toekomstbestendige bouwwereld waarin circulariteit centraal staat. 

Met ruime expertise vanuit onderzoek en uit de praktijk, heeft Vlaanderen Circulair alle info om obstakels weg te nemen. Zo wordt de gezamenlijk duurzame verandering mogelijk gemaakt voor huidige én toekomstige generaties! 

Voor meer informatie kan je terecht op onze website

Deel dit artikel