Circle back to school?

donderdag 31 augustus 2023

8 boeiende opleidingen rond circulaire economie.
Circulaire economie wordt steeds belangrijker in de bedrijfswereld. Maar hoe kan het efficiënt en doeltreffend ingezet worden? Wil jij meer leren over ‘circulaire economie’ en hoe dat een verschil kan maken in de verschillende sectoren? Misschien is een van onderstaande opleidingen dan wel iets voor jou.

1. Expert Circulair bouwen

Wie circulair bouwen zegt, zegt het hergebruiken van materialen. Maar het is nog veel meer dan dat. Met het postgraduaat circulair bouwen word je een expert op het gebied van participatie en integratie, hergebruik en recyclage, het sluiten van water- en energiekringlopen en ga zo maar door. Actievelingen binnen de bouwsector kunnen in deze korte hands-on opleiding leren hoe ze circulaire uitdagingen te lijf kunnen gaan. Aan de hand van cases en met de hulp van ervaringsdeskundigen en experts leer je hoe je zelf aan de slag kan binnen circulair bouwen. Wil jij circulair expert worden en klinkt een hands-on aanpak je als muziek in de oren? Neem dan snel een kijkje bij het postgraduaat Circulair bouwen op de HOWEST Hogeschool.

Wat: postgraduaat circulair bouwen
Voor wie: spelers actief binnen de bouwsector
Tijdsinvestering: 1 dag per week
Onderwijstaal: Nederlands
Locatie: Campus Brugge Station – BST1 – Brugge
Meer weten? Postgraduaat Circulair Bouwen | Howest

2. Circulair lab

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de zakenwereld en wordt gezien als een noodzakelijke voorwaarde voor bedrijven om te kunnen blijven opereren. Met het postgraduaat Circulair Lab ontpop jij jezelf tot een ware specialist circulaire economie. Aan de hand van theorielessen, praktijkcases en expertlezingen leer je alles over het omgaan met duurzame veranderingen, duurzaamheidstools en hoe ze te gebruiken. Ben jij een medewerker of ondernemer die actief bezig is met duurzaamheid en zijn kennis wil uitbreiden? Of ben je een student die meer wil leren over duurzaamheid en het nieuwe (economische) denkkader? Dan is het postgraduaat Circulair lab aangeboden door UCLL Hogeschool de perfecte match.

Wat: postgraduaat Circulair lab
Voor wie: medewerkers, ondernemers en studenten met al een diploma   
Tijdsinvestering: halftijds gedurende 2 semesters  
Onderwijstaal: Nederlands
Locatie: hybride en op campus Diepenbeek of Heverlee – Campus Proximus.
Meer weten? Postgraduaat Circular Lab | UCLL

3. Circulaire economie – Zakelijke en juridische kaders en opportuniteiten.  

De transformatie naar een duurzame samenleving wordt alsmaar belangrijker en circulaire economie is de opkomende norm. Met het Postgraduaat Circulaire economie - Zakelijke en juridische kaders en opportuniteiten krijg je in een jaar tijd de kennis en vaardigheden om bedrijven te ondersteunen in het maken van de overstap naar een duurzame economie. Iedereen met een economisch of juridisch profiel kan in de opleiding ontdekken hoe je via circulaire economie een impact kan hebben op wereldniveau. Lees er meer over bij het Postgraduaat: Circulaire economie - Zakelijke en juridische kaders en opportuniteiten aangeboden door het Postuniversitair Centrum van Kortrijk.    

Wat: Postgraduaat Circulaire economie - Zakelijke en juridische kaders en opportuniteiten
Voor wie: Economische en juridische profielen met 3-5 jaar ervaring met Ba of Ma.
Tijdsinvestering: 1 dag per week
Onderwijstaal: Engels (eindopdracht kan in het Nederlands).
Locatie: KU Leuven Kulak Kortrijk
Meer weten? Postgraduate Certificate: Circular Economy – Business and legal frameworks and opportunities – Postuniversitair Centrum - KU Leuven

4. Duurzame kunststoffen in een circulaire economie

Een circulair gebruik van producten en materialen is cruciaal voor een duurzamere economie. Ook voor de kunststofindustrie. Hoewel kunststof nog vaak onder vuur ligt omdat ze afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en de impact op het milieu daarvan, biedt het ook kansen om de uitstoot van broeikasgas te verminderen. Het postgraduaat Duurzame kunststoffen in een circulaire economie leert je alles wat je moet weten om deze circulaire uitdaging en de economische, juridische, politieke en sociale kansen en uitdagingen die het met zich meebrengt aan te gaan. Verschillende technische profielen binnen een organisatie kunnen deelnemen, van R&D-managers, tot productontwikkelaars. Droom jij van een toekomstbestendige, circulaire (bio)kunststofproductie? Kijk dan zeker eens bij het postgraduaat: Duurzame kunststoffen in een circulaire economie aangeboden door het Postuniversitair Centrum van Kortrijk.

Wat: postgraduaat Duurzame kunststoffen in een circulaire economie
Voor wie: verschillende technische profielen met kennis van plasticwetenschappen
Tijdsinvestering: 1 dag per week
Onderwijstaal: Engels (eindopdracht kan in het Nederlands)
Locatie: KU Leuven Kulak, Kortrijk
Meer weten? Postgraduate Certificate - Sustainable polymers in a circular economy – Postuniversitair Centrum - KU Leuven

5. Mens- en milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

De planeet leefbaar en gezond houden is een uitdaging van lange adem. Zeker binnen de bouw en woonsector staan vastgoedprofessionals, ontwerpers en beleidsmakers voor een grote uitdaging. Het postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen biedt Bouwprofessionals en medewerkers die beleidsmatig bezig zijn met woonaspecten of optreden als ‘brugfiguren’ de nodige handvaten om mee te werken aan deze uitdaging. Kies voor het Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen aangeboden door het Postuniversitair Centrum van Gent en werk mee aan een gezonde, toekomstbestendige wereld voor mens en milieu.

Wat: Postgraduaat Mens en Milieuvriendelijk bouwen en wonen
Voor wie: Professionals in de bouwsector en beleidsmatige brugfiguren van woonaspecten.
Tijdsinvestering: 1 dag per week
Onderwijstaal: Nederlands
Locatie: KU Leuven - Gent campus Rabot.
Meer weten? Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen 2023 - 2024 – Postuniversitair Centrum - KU Leuven

6. Ecodesign

Wie ecodesign zegt, zegt lage impact op het milieu in het ontwerpproces. Een belangrijke factor in de overgang naar een circulaire economie.  Met de Micro-credential Ecodesign krijg je een beknopte update over duurzaamheid en productontwikkeling inclusief de beschikbare ecodesign tools en hoe deze gebruikt worden bij de productontwikkeling. Ben jij een productontwerper en heb je altijd al meer willen weten over hoe je milieuaspecten in het volledige aspect van het ontwerp (van grondstof tot afdanking) kan verwerken? Neem dan zeker een kijkje bij de micro-credential Ecodesign aangeboden door Universiteit Antwerpen.

Wat: Micro-credential Ecodesign
Voor wie: productontwerpers met Ba/Ma. Andere deelnemers kunnen toegelaten worden mits toelating van titularis en gemotiveerd verzoek aan academisch coördinator.
Tijdsinvestering: 84 studie-uren
Onderwijstaal: Nederlands
Locatie: Universiteit Antwerpen
Meer weten? Ecodesign | Ecodesign | Universiteit Antwerpen (uantwerpen.be)

7. BanaBa Circulair ondernemen

Steeds meer bedrijfsleiders realiseren zich dat de klimaatverandering een grote impact zal hebben op de bedrijfswereld. Het programma Circulair Ondernemerschap geeft door middel van Workshops, bedrijfsbezoeken, casestudies en evenementen en gastdocenten inzicht in hoe start-ups en gevestigde bedrijven duurzaamheid integreren in hun dagelijkse activiteiten. Het programma is gericht op leergierige, innovatieve mensen die graag in multidisciplinaire teams werken en buiten de gebaande paden denken. Het geeft een mogelijkheid om een positieve impact te hebben op de maatschappij. Ga de circulaire uitdaging van het duurzaam ondernemen aan en schrijf je in voor deze banaba-opleiding aangeboden door UCLL Hogeschool.

Wat: Banaba Circulair ondernemen (Keuzetraject binnen het Advanced Business Management)
Voor wie: Iedereen met een bachelor of masterdiploma en interesse in duurzaam ondernemen.
Tijdsinvestering: 1 academiejaar
Onderwijstaal: Nederlands met 1 Engelse module
Locatie: Campus Hertogstraat Heverlee
Meer weten?  Circulair Ondernemen | UCLL

8. Bootcamp Circular innovation manager

Circulaire innovatie oftewel het hergebruiken van materialen zit sterk in de lift. Gedurende een 8-weken lopende cursus kom je alles te weten over hoe je de circulaire economie vertaalt naar nieuwe businessmodellen, producten en diensten. Je wordt getraind in 5 leercirkels: Inzicht in de circulaire economie, Mogelijkheden verkennen, Conceptualiseren van strategieën, Valideren van businessmodellen en het presenteren van je case. Neem deel aan deze bootcamps van Switchrs en ga in je eigen organisatie aan de slag met circulaire innovatie!

Wat: Vaardigheidscursus Circular innovation manager
Voor wie: medewerkers/ondernemers die willen inzetten op circular innovation
Tijdsinvestering: 8 weken
Onderwijstaal: Engels
Locatie: online platform
Meer weten? switchrs - Bootcamps

Ken jij nog circulaire opleidingen? Laat het ons weten via info@vlaanderen-circulair.be 

Ook de volgende opleidingen kunnen je circulariteit boosten!

Gluren bij de buren:

Deel dit artikel

Geschreven door Vlaanderen Circulair