Belgische Circulaire Modeshow op WCEF

maandag 6 mei 2024

Als surprise act brachten we een circulaire modeshow met 26 Belgische ontwerpers en 33 verschillende looks gemaakt volgens circulaire principes.

 

EVA MARIA

De modellen dragen de circulaire stuks van EVA MARIA. We zien de spunky jas en hoed in een metallic groen gemaakt van reststoffen. Daarnaast tonen we het roze metallic topje. Beiden kledingstukken zijn gemaakt in België.

 

Ida & Volta

Het model draagt een mooi zwart jumpsuit van Ida & Volta. Het Horizonte Jumpsuit is 100% gemaakt uit een dun wol. De meeste stuks worden door het duo zelf geproduceerd in Portugal met natuurlijk, biodegradeerbare, gerecycleerde of upcycled materialen.

 

LIVE-TO-EXPRESS

Het model draagt een paars broekpak afgewerkt met de circulaire accessoires van LIVE-TO-EXPRESS. De vintage Hibis Stud oorbellen zijn, net als de andere accessoires, vintage oorbellen uit de 60's tot 90's die zorgvuldig zijn gecureerd door LTE. Bijzonder aan de oorbellen is dat ze nog nooit eerder gedragen zijn. Na al die jaren kunnen ze eindelijk je outfit compleet maken.

 

Méson Brussels

De outfit van het model is afkomstig van méson Brussels. De stuks zijn uitsluitend gemaakt van bestaande stoffen die door upcycling nieuw leven krijgen. De hele productie vindt in België plaats door samenwerking met partners zoals CiLAB collective.

 

HNST + Resortecs + Hackyourjeans

De broek van het model is van HNST in samenwerking met Resortecs en Hackyourjeans. De Simon drawstring pants is gemaakt uit 70% post-consumer gerecycleerde katoen. Daarnaast is er gebruikgemaakt van Resortecs garen. Deze garen lossen op bij hitte waardoor de broek eenvoudig ontmanteld kan worden. Op die manier kunnen de stoffen makkelijk herbruikt worden. De impact wordt zo gereduceerd met 96% van de waterconsumptie en 53% van de CO2 uitstoot.

 

Studio AMA

Het model draagt een rok van Studio AMA. De paarse Oscar rok is gemaakt van oude hemden die zijn hermaakt tot een stijlvolle rok. De productie van de kledij gebeurt lokaal in België via maatwerkbedrijven, telkens met restafval van lokale textielindustrie. Zo creëren ze veel waarde uit reststoffen.

 

Komrads

De schoenen van het model zijn van Komrads. De sneakers zijn gemaakt van diverse duurzame materialen. Zo is de zool gemaakt uit gerecycleerd rubber, de voering van recycleerd katoen én het bovenwerk is gemaakt uit appelleer. De sneakers zijn de perfecte mix tussen duurzaamheid, kwaliteit, comfort en design. Er wordt 96% water en 63% CO2-uitstoot bespaard door het materialengebruik.

 

Marylène Madou

De kleurrijke outfit van het model is door Marylène Madou gemaakt. De unieke prints worden door Marylène zelf ontworpen en worden in kleine oplages gebruikt voor kledij. De stukken worden lokaal gemaakt in een atelier in België.

 

Sander Bos + Appeal

De rok en tas zijn speciaal voor de modeshow ontworpen door Sander Bos met appelleer ontwikkeld door de UCLL in het Appeal project. Het project wil fruitafval omzetten naar een volledig biologisch afbreekbaar biomateriaal met verschillende toepassingen zoals textiel. Sander Bos heeft materiaal verwerkt tot een hippe rok met bijhorende handtas.

 

RE°invented

De outfits van de modellen zijn van RE°invented. Anne Nagels ontwerpt de kledingstukken van pre-loved stoffen en herwerkt ze tot nieuwe outfits zoals de blauw met grijze dusk jurk en de Peony jurk hier in het geel. De productie vindt volledig in België plaats tot en met de laatste knoop.

 

King Comf

De kimono van het model is gemaakt door King Comf. Zij gaan telkens opzoek naar mooie overstock stoffen en maken zo stijlvolle outfits van restmaterialen.

 

Xandres + Studio Circulaire + CiLAB

De outfit van de modellen is een samenwerking binnen het Xandres Lab. De jeansvesten zijn handgemaakt in België, upcycled van last-season jeansbroeken met een vernieuwend design door Studo Circulaire. Er zijn in totaal 80 stuks gemaakt door het atelier van het CiLAB collective in Mechelen.

 

YOYA

De outfit het model krijgt een circulaire toets door de oorbellen van YOYA. Deze Verla oorringen zijn 3D-geprint in België. Door lokale productie en de mogelijkheden van 3D-printing zijn de oorbellen on demand verkrijgbaar waardoor er geen onnodig afval wordt gecreëerd. 

 

CiLAB + Decathlon

Het model draagt een outfit ontworpen door Abaseen van CiLAB Collective. De outfit is volledig gemaakt van afgedankte tenten van Decathlon. Het ontwerp toont de mogelijkheden van onconventionele restmaterialen zoals kampeermaterialen.

 

Café Costume

Het kostuum van het model is gemaakt door Café Costume. Door te werken met op maat gemaakte kostuums gaan ze overproductie tegen.

 

Wolvis

Het model draagt twee sjaals van Wolvis gedrapeerd over de twee schouders. De twee sjaals, Rodebos en patched 4, zijn gemaakt van extra fijn merinowol. De sjaals worden volledig in Europa gemaakt waarbij 90% van de productie in België plaatsvindt. 

 

Be the fibre

De tassen die het model draagt zijn gemaakt door be the fibre. Zij zamelen kledij in voor hergebruik en de niet herbruikbare fractie wordt vervezeld om er vervolgens nieuwe garen van te maken voor de stijlvolle tassen. De tassen worden in België ontworpen en geproduceerd in Marokko. 

 

Tessa Borrenberghs

De twee outfits van de modellen zijn gemaakt door Tessa Borrenberghs. Ze werkt uitsluitend met dead stock materialen die lokaal verwerkt worden tot unieke outfits.

 

Studio Circulaire

Studio Circulaire creëerde deze twee prachtige outfits van onze modellen. De lange jeans jas en de geprinte trenchcoat zijn gemaakt van designer stukken die gereconstrueerd worden tot nieuwe ontwerpen. De outfits worden in België geproduceerd.

 

Yuma Labs

De zonnebrillen in deze artistieke look zijn van Yuma Labs. Zij maken hun zonnebrillen via 3D-printing. Op die manier kunnen ze veel materiaal besparen en unieke ontwerpen produceren. Ze maken gebruik van gerecycleerde kunststof afkomstig van o.a. oude brillen. Zo is de cirkel volledig rond. 

 

Lies Mertens

De elegante handtas van het model is afkomstig van Lies Mertens. De tas is gemaakt van vegan leer afkomstig van mycelium (paddenstoelen). Dit materiaal genaamd MycaNova is een bijproduct uit de productie van Citribel. De tassen worden op aanvraag geproduceerd waardoor er geen restmateriaal ontstaat. 

 

Wolk

De twee hemden over elkaar gelaagd zijn afkomstig van Wolk. De hemden zijn gemaakt van fijne merinowol. De kledij wordt volledig in Europa geproduceerd. 

 

Modular knitting

De outfits van de modellen zijn door Leen Stoffels Knitwear ontworpen. Deze jonge ontwerper creëerde een modulair systeem voor gebreide kledij. Door het innovatieve systeem zijn de stukken op verschillende manieren te stylen en geschikt voor mensen met diverse maten.

 

RE Antwerp

De modellen dragen outfits van RE Antwerp. Ze gebruiken reststoffen van bekende modehuizen en maken hier nieuwe ontwerpen van. De productie gebeurt lokaal in België en wordt uitgevoerd door getalenteerde vluchtelingen. Zo ontstaat een sterk circulair en sociaal verhaal. 

 

Janue

Het model draagt een outfit van Janue. De ecru shirt dress wordt gestyled met de reversible cape, beide stuks zijn lokaal geproduceerd in België. Daarnaast biedt Janue maatwerk aan, waardoor er bij het maken van de patronen al minder materiaal verloren gaat. 

 

Valentine Tinchant

In deze unieke looks van Valentine Tinchant wordt er een bijzonder materiaal hergebruikt. De jonge ontwerper gebruikt de hars uit autoruiten in haar looks. Dit materiaal is niet recycleerbaar waardoor dit een van de weinige toepassingen is voor het restmateriaal.

Fashion: 10% van de wereldwijde uitstoot

Mode heeft een zeer grote voetafdruk en impact op onze planeet. Bij Vlaanderen Circulair streven we ernaar deze impact te verkleinen door in te zetten op circulaire principes zoals ecodesign. Concreet werken we aan circulair textiel via een aantal acties binnen de Werkagenda Maakindustrie. Wil jij ook bijdragen aan onze missie? Word actief in onze Werkagenda.

Special thanks to:

Director: Evelyn Lafond
Stylist: Marie Van Puyenbroeck
Make-up en haar: MAKE UP FOR EVER

dressr

Deel dit artikel