2 EU-projecten goedgekeurd

donderdag 29 juni 2023

Het goedgekeurde Interreg NSR CEO project heeft als hoofddoel circulaire strategieën op te schalen en daarmee de circulaire kantoorpraktijk mainstream te maken. Het CEO project richt zich op circulaire kantoorinterieurs. 

Het Interreg Europe project KARMA zet in op de koppeling van lokaal klimaatbeleid en circulaire bouwstrategieën. Vlaanderen verkent hoe circulair ontwerp, aanbesteden, urban mining en hergebruik in de bouw een versnelling hoger kan.

Interreg NSR CEO project 

Momenteel is de meubelsector in de NSR een "take-make-dispose"-sector. Elk jaar wordt in de EU 10,5 miljoen ton meubilair weggegooid. Circulaire modellen op basis van reparatie, herfabricage en hergebruik nemen toe, maar zijn nog steeds nicheproducten. In 2021 is 23% van het nieuw geproduceerde kantoormeubilair niet recycleerbaar en is 45% slechts gedeeltelijk recycleerbaar. 

Het goedgekeurde Interreg NSR CEO project heeft als hoofddoel circulaire strategieën op te schalen en daarmee de circulaire kantoorpraktijk mainstream te maken. Het CEO project richt zich op circulaire kantoorinterieurs. De resultaten en inzichten kunnen gemakkelijk worden overgedragen naar meubilair in scholen, ziekenhuizen en particuliere huishoudens.

Partners zijn HiiCCe (DL), Communauté de Communes Pévèle Carembault (FR), Municipality of Copenhagen (DK), Circular Flanders (BE), Ministry of Finance City of Hamburg (DE), Wood.be (BE), INDEED Innovation (DE), Oost NL (NL), Utrecht (NL), Malmö (SE), Textielstad Enschede (NL), Kringwinkel Antwerpen (BE), ONBETAALBAAR (NL) en FCBA Institut Technologique (FR).

 

Interreg Europe project KARMA

Het Interreg Europe project KARMA zet in op de koppeling van lokaal klimaatbeleid en circulaire bouwstrategieën. Met lead partner stad Hamburg en partners uit Calabrië (IT), Hongarije, Roemenië en Duitsland, wordt een samenwerking opgezet om van elkaar te leren en goede praktijken toe te passen. Elke partner stelt zich tot doel om het (eigen) beleid aan te passen en een circulaire bouwprincipes te integreren. Voor sommigen ligt de nadruk op een duurzaam beheer van bouw- en sloopafval. Vlaanderen kijkt verder en verkent hoe circulair ontwerp, aanbesteden, urban mining en hergebruik in de bouw een versnelling hoger kan. Het Lokaal Energie en Klimaatpact (LEKP) staat daarbij centraal. In de projectperiode bekijken we welke maatregelen mogelijk zijn die aansluiten op de klimaatinspanningen van Vlaamse steden en gemeenten.

Volg de vorderingen van KARMA op de Interreg-website: Circular Economy in the Construction Sector - Acting Today for a Better Future | Interreg Europe - Sharing solutions for better policy

Deel dit artikel