Groenafval wordt nieuwe grondstof

Pro Natura / INNEC

Wat kan je allemaal doen met groenafval, behalve composteren of vergisten? Is het mogelijk om lokaal groenafval ook zodanig te verwerken dat het kan dienen als grondstof voor de industrie? Om op die vraag een antwoord te vinden, startte Pro Natura begin 2018 met een verkennend onderzoek in samenwerking met Renewi , Studio Transitio, UGent en HOGent . Dat onderzoeksproject bestond uit verschillende fases. In een eerste fase gingen we op zoek naar de juiste fracties groenafval, gebaseerd op welke soort biogrondstoffen bepaalde producenten in de industrie reeds gebruikten.In een tweede fase hebben we onze focus gelegd op de verwerking en omzetting van die materialen, met oog op mogelijke toepassingen. Vervolgens hebben we in samenwerking met geïnteresseerde bedrijven kleinschalige praktijktesten gevoerd naar de verschillende soorten toepassingen. De resultaten waren alvast veelbelovend en daarom hebben we in een volgende stap onderzocht hoe die verschillende toepassingen konden samengebracht worden in een totaalconcept. Verder hebben we via interviews en workshops ook ingezet op het samenbrengen van verschillende actoren die geïnteresseerd waren in dit omzettingsproces. Ten slotte hebben we ook nog de nodige aandacht besteed aan de disseminatie van onze resultaten.

Pro Natura / INNEC

Partners Renewi, UGent en HOGent, Studio Transitio

Organisaties Bedrijfwereld › Kennisinstelling ›

Thema's Recyclage / Upcycling › Bio-massa ›

Sectoren Bouw ›

Resultaat
  1. We konden een uitgebreide lijst opstellen van beloftevolle toepassingen voor de vezelfracties bekomen uit het verwerkte groenafval: design meubelplaten, gietvloeren, isolatiemateriaal, natuurpleister …
  2. We vonden ook verschillende mogelijke toepassingen voor de sappen die vrijkomen bij de verwerking van het groenafval, zoals herbicides en andere (fyto)farmaceutische producten.
  3. We hebben aangetoond dat we natuurlijke vezels rechtstreeks kunnen inzetten voor verschillende toepassingen. Het is dus niet nodig om biomassa steeds volgens een erg energieverslindend en niet duurzaam proces helemaal af te breken tot de kleinste bouwstenen (suikers, eiwitten …) om die vervolgens weer op te bouwen tot materialen en producten, zoals in de petroleumraffinage.
  4. Als we dit proces op lange termijn kunnen laten evolueren tot een echte circulaire industrie, dan zal die zeker zorgen voor meer lokale jobs voor laaggeschoolden, vooral in de selectieve inzameling en scheiding van stromen, zoals jobs bij containerparken en groenafvalverwerkers.

Gerelateerde cases