We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
De Landgenoten is een coöperatie en stichting die landbouwgrond koopt met het geld van aandeelhouders en schenkers, en vervolgens de grond beheert en verhuurt aan bioboeren via langdurige contracten. We zetten ook in op het adviseren van (publieke) grondeigenaren om hun grond duurzaam te laten bewerken. Op die gronden creëren we ruimte voor meer lokale en gezonde voeding, kansen voor innovatieve boeren en voor een levendig en groen platteland. Dat is goed voor onze gezondheid, de lokale gemeenschap en het milieu. Op die manier willen wij de overgang stimuleren van ons huidige voedselproductiesysteem naar een duurzamer systeem en zo bijdragen aan de circulaire economie.
Momenteel is er echter bij zowel private als publieke grondeigenaren (lokale besturen, OCMW’s, kerkfabrieken …) nog heel wat sensibilisering nodig over het belang van die transitie naar een duurzamer voedselproductiesysteem. Landbouwgrond wordt nog te veel gezien als een goed, om zijn financiële waarde, in plaats van als grondstof. Het ontbreekt eigenaars ook vaak aan de juiste informatie. Hoe ga je als grondeigenaar aan de slag om je grond in te zetten in de circulaire landbouweconomie? Waarmee moet je rekening houden? Wat is een correcte gebruiksovereenkomst voor een boer?
Op die vragen willen we met het project ‘Ruimte voor lokale voedselproductie in de circulaire economie’ een antwoord bieden. In de eerste levensjaren van De Landgenoten lag de focus op expertise opbouwen, netwerken uitbreiden en innoverende praktijken testen voor het vrijmaken en duurzamer inzetten van gronden. Nu willen we al die kennis op maat aanbieden aan publieke grondeigenaren, lokale besturen informeren, en hen de juiste inspirerende voorbeelden aanreiken.
De Landgenoten
Partners CSA-netwerk, De Ideale Woning, Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten
Organisaties Bedrijfswereld › Kennisinstelling ›
Thema's Communicatie / Sensibilisering › Lokaal ›
Sectoren Voedselketen ›