ZuNuRec

Voedingsstoffen en water uit het spuiwater in de tuinbouw

Momenteel staat de tuinbouwsector nog voor grote uitdagingen wat betreft de verwerking van het spuiwater, het overtollige voedingswater verrijkt met meststoffen afkomstig uit de plantenteelt dat telers niet meer kunnen hergebruiken.

Door de aanwezigheid van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen (gbm’s) in dat water worden telers door het Mestdecreet (MAP5) verplicht om het op een milieukundig verantwoorde wijze te verwerken. Dit betekent dat ze kunnen kiezen om de spuistroom op grasland af te zetten, maar daar zijn belangrijke beperkingen en voorwaarden aan verbonden, óf het door een erkende verwerker te laten ophalen, maar dat is zeer duur.

Enkelvoudige technieken om die gbm’s of nutriënten te verwijderen zijn al gekend, maar ze werden nog nooit allemaal samen toegepast voor de totale zuivering van spuistroom.

Verhoeve Milieu & Water, Proefstation voor de Groenteteelt en de Belgische Plantenkwekerij sloegen de handen in elkaar om een oplossing te vinden voor dat vraagstuk en bedachten het ZuNuRec-concept. In dat project trachtten ze de nutriënten terug te winnen uit het spuiwater en het te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen. Vervolgens worden die gerecupereerde nutriënten opnieuw ingezet als meststof binnen een zogenaamd recirculatiesysteem.

Ze kwamen tot de conclusie dat de combinatie van nieuwe technieken en de optimalisatie van bestaande processen nieuwe en beloftevolle mogelijkheden bieden voor de spuistroombehandeling.

Verhoeve Groep Belgium

Partners Verhoeve Milieu & Water, BPK en Proefstation voor de Groenteteelt.

Organisaties Bedrijfwereld › Social Profit ›

Thema's Bio-massa ›

Sectoren Water › Bio-Economie ›

Resultaat
  1. In het algemeen kunnen nutriënten effectief worden verwijderd (via harsen) uit de spuistroom én teruggewonnen voor hergebruik. Momenteel geldt dit enkel voor het nutriënt stikstof, fosfor moeten we nog verder onderzoeken.
  2. Bemestingsproeven met tomatenzaailingen en komkommers tonen geen significant verschil tussen de standaardmeststof en de ZuNuRec-meststof op vlak van plantontwikkeling, productie en vruchtkwaliteit. Wel is de concentratie meststof zeer laag, waardoor ze eerder continu gedoseerd moet worden.
  3. De kostprijs van de nutriëntenrecuperatie en verwijdering van gbm’s wordt geraamd op ca. 40 euro/m³. Dat zou zo’n 15 euro/m³ goedkoper zijn dan wat telers gemiddeld betalen voor het afvoeren en extern verwerken van het water.
  4. We hadden vooropgesteld dat de nutriënten uit de spuistroom na behandeling een geconcentreerd volume zou hebben dat 10 keer zo klein is ( een indikkingsgraad van 90%). In de praktijk behaalden we slechts 55%.

Gerelateerde cases