Terroir

Totaalaanpak van voedseloverschotten

Het is tijd dat de lineaire voedselketen plaatsmaakt voor een circulaire voedselketen, waar consument en producent weer met elkaar communiceren en zich verantwoordelijk voelen voor elkaar. Dat zal leiden tot meer ecologische veerkracht, een groter sociaal draagvlak, herstel van kringlopen en betere voedselkwaliteit. Dit alles zal ook minder voedselverspilling in de lokale economie en de bescherming van het milieu met zich meebrengen.

Met Terroir willen we de band tussen de bevolking en het voedsel geproduceerd in Vlaanderen opnieuw versterken. We willen mensen weer warm maken voor een keuken gebaseerd op lokale en seizoensgebonden producten. We halen voedselproductie uit de anonimiteit en geven het weer een gezicht en een verhaal. Bovendien willen we met dit project het grote publiek sensibiliseren voor de huidige voedselverspilling en aantonen dat ook overschotten en reststromen nog te verwerken zijn tot origineel en kwaliteitsvol voedsel.

Eatmosphere

Partners Proef (Air castles MW)

Organisaties Bedrijfwereld › Social Profit ›

Thema's Recyclage / Upcycling › Lokaal ›

Sectoren Voedselketen ›

Resultaat
  1. We ontwikkelden een website waar we voedselhistorici, chefs en lokale producenten aan het woord laten, elk met hun eigen kijk en verhaal over ons terroir. Het vormt een sensibiliseringsplatform dat de interesse in onze lokale, seizoensgebonden voedselproductie opnieuw aanwakkert bij het grote publiek.
  2. Via een Foodlab maakten we 16 prototypes van voedseloverschotten, o.a. miso, garnaalpoeder, kombucha, appelazijn, kraut-chi, bierdrafcrackers …
  3. Om een onderzocht product extra in de kijker te plaatsen organiseerden we telkens een evenement bij een topchef, o.a. bij Radu Iliescu, Sebastian Sandor, Damien Brunet, Maarten Van Essche, Yannick Van Aeken …
  4. Via dit project creëerden we een echt community centrum rond voeding dat veel verschillende actoren met elkaar in contact brengt. (Top)chefs, producenten, boeren, journalisten, voedselbedrijven, het grote publiek … worden meegenomen in het verhaal via lezingen, evenementen, workshops, een pop-up restaurant …

Gerelateerde cases