Op weg naar een circulaire digitale meter

Fluvius vervangt oude elektriciteits- en gasmeters door circulaire exemplaren

Fluvius is beheerder van de distributienetwerken en biedt netwerkoplossingen voor elektriciteit en aardgas, warmte, riolering, kabel en openbare verlichting in heel Vlaanderen.

Door de beslissing van de Vlaamse Overheid om vanaf 2019 overal digitale meters te plaatsen, worden wij gaandeweg geconfronteerd met een groeiende hoeveelheid gebruikte, elektronische meters die terugkomen van het net.

Met dit project wilden we onderzoeken hoe we onze ecologische voetafdruk konden verkleinen door die digitale meters op een maatschappelijk verantwoorde manier (gedeeltelijk) te recycleren of hergebruiken. Zo wilden we nagaan of we de meters in hun oorspronkelijke functie konden recycleren. Ook maakten we een kostenbatenanalyse om te onderzoeken of het zinvol is de meters te demonteren om bepaalde onderdelen te hergebruiken of grondstoffen te recycleren. Voor het demontagewerk wilden we graag maatwerkbedrijven inschakelen om de betrokkenheid van de gemeenschap te bevorderen. Verder keken we of we het transport van de afgedankte apparaten konden minimaliseren en of we in de toekomst eventueel bepaalde eisen kunnen opleggen aan onze leveranciers.

Voor dit onderzoek hebben we in totaal 17.752 elektronische meters verwerkt in samenwerking met maatwerkbedrijven. Vervolgens lieten we de gerecupereerde materialen recycleren door gespecialiseerde afvalverwerkende firma’s.

Eandis System Operator

Organisaties Bedrijfwereld ›

Thema's Data / Tools ›

Sectoren Energie › ICT / Technologie ›

Resultaat
  1. De betrokken slimme meters kunnen we niet hergebruiken in hun oorspronkelijke functie omwille van de regelgeving rond veiligheid, cyberveiligheid en privacy.
  2. De kosten-batenanalyse wijst uit dat voor de slimme meters in dit proefproject, de louter economische eindbalans niet kostendekkend is: een gemiddelde kost van ongeveer 1 euro per stuk.
  3. Plastics en elektronica verwijderen en laten recycleren door een gespecialiseerde firma kan lonend zijn, maar daarvoor moeten de meters eenvoudiger te demonteren zijn én moeten we de onderdelen in grotere volumes kunnen aanbieden aan de afvalverwerker.
  4. Met dit project creëerden we werkgelegenheid in eigen streek voor specifieke doelgroepen (maatwerkbedrijven). Ook de aard van het werk zorgde voor een hoge jobtevredenheid bij de betrokken medewerkers.

Gerelateerde cases