We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Speerpunt van ons project was om op basis van ontwerpend onderzoek circulaire mogelijkheden te ontdekken en te evalueren in het ontwerp en de bouw van een typisch industriegebouw (bedrijfsverzamelgebouw) met bijhorend kantoor: Graphene.
Het onderzoek gebeurde bottom-up: lokale bouwfirma’s, leveranciers en fabrikanten die aanleunen bij het beginpunt (de “take”), samen met sloop- en recyclagebedrijven die aanleunen bij het eindpunt (de “dispose”), focussen zich op een zeer concrete case: (de “make” van) een industrieel gebouw met kantoren.
Het Graphene-voorontwerp, voor een deel van de Greenville Campus in Houthalen-Helchteren, werd niet gekozen. Daarom werken we momenteel aan een ander ontwerp van 13.500 m² bedrijfshallen, benut door zo’n 15 tot 30 bedrijven, met ruimte voor 2.000 tot 4.000 m² kantoorruimte.
TCS
Partners A-tract Architecture, Greenville, Gemeente Houthalen-Helchteren
Organisaties Bedrijfswereld › Kennisinstelling › Overheid ›
Thema's Ontwerp › Havens / Bedrijventerreinen ›
Sectoren Bouw ›
We hebben ons verdiept in de eigenschappen, mogelijkheden en prijzen van producten in “engineered wood” die vooralsnog in Vlaanderen onbekend zijn, met name: welfsels in hout. Tegelijk was ook een kritische blik vanuit de academische wereld op het gebruik van massief hout (CLT of ander “engineered wood”) verrassend.