CIRCLETEX

Nationaal circulair inzamelsysteem voor textielproducten

Momenteel verdwijnt end-of-life(bedrijfs)textiel nog grotendeels in de verbrandingsoven samen met het restafval. Het overige deel wordt afgevoerd buiten de EU of in beperkte mate gerecycleerd in ons land en in de buurlanden. Het is zowel een ecologisch als economisch verlies om die waardevolle grondstoffen zomaar te verbranden of uit Europa te laten vertrekken. Het is ook moeilijk te controleren wat er buiten de EU nog met deze materialen gebeurt.

De Belgische modefederatie Creamoda wil proactief te werk gaan en samen met de Federatie van de Belgische Textielverzorging (FBT), de Federatie van de Belgische textiel-, hout- en meubelproducenten (Fedustria) en de Federatie van de Belgische afval- en recyclagesector (Denuo) een nationaal inzamelsysteem opzetten om de vrijgekomen textielstromen in België selectief in te zamelen, te sorteren voor lokaal hergebruik en indien mogelijk te recycleren tot nieuwe vezels.

Concreet willen we met dit project eerst onderzoek voeren naar de hoeveelheden en samenstelling van het geproduceerde en end-of-lifetextiel in België, alsook naar de bestaande recyclagetechnologieën en normen, om vervolgens op zoek te gaan naar mogelijke inzamel- en verwerkingsscenario’s voor ons inzamelconcept.

Het doel is om dit project te laten uitmonden in de creatie van een beheersorganisatie voor end-of-lifebedrijfstextiel, in de vorm van een vzw.

Creamoda vzw

Partners Federatie van de Belgische textielverzorging vzw, Fedustria vzw, Federatie van de Belgische recuperatie van textiel vzw, Recydata vzw

Organisaties Social Profit ›

Thema's Recyclage / Upcycling ›

Sectoren Textiel en Mode / Maakindustrie ›

Resultaat
  1. We ontwikkelden een rapporteringssysteem om de hoeveelheid en samenstelling van bedrijfskledij die in België op de markt komt in kaart te brengen. We inventariseerden eveneens de hoeveelheden end-of-lifetextiel.
  2. We voerden onderzoek naar de verschillende beschikbare technologieën en hun beperkingen om textielvezels op een ecologische en economische manier terug in de keten te brengen.
  3. We definieerden een aantal inzamel- en verwerkingsscenario’s om na te gaan op welke plaats in de keten ons inzamelconcept Circletex een toegevoegde waarde kan vormen en hoe het zijn primaire doelstellingen kan inlossen.
  4. We analyseerden de bestaande normen en labels voor Recycled Content in stoffen en bedrijfskledij. We willen een protocol ontwikkelen om op een uniforme manier het aandeel Recycled Content te berekenen en te certificeren met een Circletex-certificaat.

Gerelateerde cases

 

17/01/2018

 

11/01/2018