BioFab Vlaanderen

Duurzame materialen kweken op zwammen

De afvalproblematiek en de uitputting van grondstoffen zijn kwesties waar we niet omheen kunnen. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ kunnen biomaterialen een deel van de oplossing zijn: ze zijn biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar.

Die materialen zijn echter nog volop in opmars en kunnen een stevige duw in de rug gebruiken. Dat is precies waarom ReaGent, Ekoli, GLIMPS en Break it Down het project BioFab Vlaanderen opstartten.

Met BioFab Vlaanderen willen we het hele ecosysteem rond biofabricage, het produceren met behulp van biologische materialen en hulpstoffen, in Vlaanderen uitbouwen. Daarvoor zetten we in op 5 pistes:

• een businesscase uitbouwen rond onderzoek en productontwikkeling in biofabricage

• een bootcamp-programma om professionals op te leiden rond biofabricage

introductieworkshops rond biofabricage in heel Vlaanderen voor een breder publiek

• een educatieve kit rond biofabricage speciaal gericht naar kinderen

• een online en offline communicatiecampagne over projecten rond biofabricage

ReaGent

Partners Ekoli, Magma Nova, Break it Down

Organisaties Kennisinstelling ›

Thema's Communicatie / Sensibilisering › Bio-massa ›

Sectoren Bio-Economie ›

Resultaat
  1. Via een businesscase onderzochten we het potentieel van onderzoek en productontwikkeling in biofabricage. Een bio-ingenieur, productontwikkelaar en projectmanager werkten samen aan verschillende marktanalyses, prototypes en strategieën.
  2. We creëerden 2 bootcamp-programma’s. Tijdens Mycomaterial Trainings konden professionals op hoger niveau bijleren over mycomaterialen (producten op basis van zwamdraden). Het Biofabrication Bootcamp draaide rond verschillende biofabricagetechnologieën en designmethodes. Er waren in totaal 22 deelnemers en we kregen veel positieve reacties.
  3. Om burgers, en misschien wel nieuwe pioniers in spe, warm te maken voor biofabricage, organiseerden we ook introductieworkshops rond biofabricage voor een breder publiek. We overstegen de doelstellingen en gaven uiteindelijk 106 workshops in 22 steden.
  4. Om ook een jonger publiek aan te spreken, ontwikkelden we voor leerkrachten een toegankelijke, educatieve kit rond mycelium materialen: ‘Zwamwerk’. Het vormt een praktisch experiment over verschillende disciplines heen: biologie, materiaalkunde, design …

Gerelateerde cases