WOOD-DESIGN

Duurzaam design met houtige nevenproducten

Met het project WOOD-DESIGN willen BOS+, Flanders DC en Hout Info Bois samenwerkingen initiëren tussen ontwerpers en houtverwerkende bedrijven. Op die manier hopen we ontwerpers meer inzicht te bieden in het houtverwerkingsproces en concrete, alternatieve bestemmingen te laten bedenken voor houtige reststromen. 

We selecteerden vijf houtverwerkende bedrijven die wilden meestappen in het traject, namelijk IDE Woods, Cohout, Bosexploitant Marc Goossens, Thys Hout en Vercruysse. Parallel lanceerden we een oproep naar ontwerpers om mee te werken aan een traject rond duurzaam design, waar eveneens vijf kandidaten werden geselecteerd: NAUWAU, Ellen Comhaire, Studio Plastique, Utilise.objects en Frederik Delbart. 

Na een voortraject, waarin alle bedrijven gezamenlijk werden bezocht en iedereen met elkaars competenties kon kennismaken, werden er duo’s gevormd tussen ontwerpers en bedrijven. Vervolgens kregen ontwerpers en bedrijven de tijd om samen te werken, hun ideeën te ontwikkelen, en uiteindelijk te realiseren. Dit alles gebeurde onder begeleiding van de partners, aan de hand van feedbackmomenten, tussentijdse evaluaties en workshops

Het uiteindelijke doel was de realisatie van een of meerdere producten. Die werden voorgesteld op een slotevent in de Thomas More Hogeschool in Mechelen en via een tentoonstelling tijdens het DesignFestGent. 

BOS+ Vlaanderen

Partners Flanders DC, Hout Info Bois

Organisaties Kennisinstelling › Social Profit ›

Thema's Ontwerp ›

Sectoren Bio-Economie › Meubelen & Interieur / Maakindustrie ›

Resultaat
  1. Tijdens een voortraject bezochten de ontwerpers alle bedrijven en konden ze de houtverwerkingsprocessen en afvalstromen van dichtbij bestuderen. Interesses, competenties en mogelijkheden werden besproken, wat de blik van beide partijen aanzienlijk verruimde. 
  2. Het project leidde tot een reeks mooie ontwerpen: ‘+52’ van Studio Plastique, ‘Tranquilitree’ van Ellen Comhaire, ‘The whimsical tree’ en ‘The edges of the tree’ van Frederik Delbart, ‘timbr’ van NAUWAU, ‘populieronderzoek’ en ‘ontwerpen biodiversiteit’ van Utilise.objects. 
  3. We organiseerden een tussentijds event, door de coronapandemie via webinar, met boeiende lezingen van sprekers uit zowel de houtsector als de designsector. Er waren 53 aanwezigen. 
  4. Tijdens het slotevent op de Thomas More campus in Mechelen werden alle ontwerpen voorgesteld. Er vonden ook lezingen plaats van twee keynote sprekers van BOSQ en switchrs. Het vormde een uitgelezen netwerkmoment, met 35 live en 25 digitale aanwezigen.